رفتن به محتوای اصلی

گزارش دیدار با رئیس گروه امور مرتبط با ایران در پارلمان اروپا

گزارش دیدار با رئیس گروه امور مرتبط با ایران در پارلمان اروپا

روز جمعه ۲ سپتامبر هیئت نمایندگی حزب چپ ایران ( فدائیان خلق) با خانم کورنلیا ارنست رئیس گروه  امور مرتبط با ایران در پارلمان اروپا دیدار آنلاین برگزار کردند. این دیدار بدرخواست خانم ارنست صورت گرفته و موضوعات مورد علاقه با توافق دو طرف، از پیش مشخص شده بود. سرنوشت‌ برجام، اوضاع سیاسی و موقعيت اپوزیسیون چپ و جمهوریخواه، وضعیت زنان، نقض حقوق بشر و اقلیت های ملی اتنیکی و بحران و ورشکستگی آب و ابعاد ملی آن، از جمله مباحث مورد گفتگو بود.

ابتدا خانم ارنست به علاقمندی خود و بخشی از گروه تحت مسؤلیت اش در داشتن اطلاعات دقیق از روندهای پیچیده در ایران و در عین حال از وجود پتانسیل منفی علیه ایران در پارلمان اروپا، اشاره کرد.

هیئت نمایندگی حزب در این دیدار رفقا رزا روزبهان، دکتر حسن نایب هاشم، صمد پورنقوی و مهدی ابراهیم زاده، به تشریح موضوعات و سؤالات مورد درخواست پرداختند.

لازم به اشاره است که زبان گفت‌وگو در این دیدار آلمانی و انگلیسی بود.

 

برجام

گفته های رفیق پورنقوی در مورد برجام:

خلاصه ای از وضعیت مذاکرات برجام و دیدگاه های ما در این زمینه.

1  در دشواری مذاکرات برای احیای برجام تردیدی وجود ندارد. اختلافات حل نشده، عدم اعتماد متقابل، عدم اطمینان از اینکه زمان توافق فرا رسیده است و غیره. اما در بسیاری مواقع احتمال توافق بر پایۀ سیر روزانه مذاکرات ارزیابی می شود. ما معتقدیم طرف های اصلی، یعنی ایران و آمریکا، به یک توافق نیاز دارند و دقیقاً همین نیاز است که محتمل ترین جهت مذاکرات را تعیین می کند. با احتیاط لازم، ما معتقدیم که مذاکرات به احتمال زیاد به توافق منجر خواهد شد.

1.1  بیایید مهمترین موانع "ممکن" را مرور کنیم: روسیه، اسرائیل، کشورهای عربی، مخالفان داخلی در آمریکا و همچنین در ایران:

1.2  ما فکر می کنیم نه روسیه مانعی برای توافق است و نه پایان جنگ در اوکراین پیش شرط توافق.

1.3  اخیراً لاوروف به وضوح گفت که روسیه با پیشنهاد اتحادیه اروپا موافق است.

1.4  صرف نظر از آنچه لاوروف گفت، در صورت توافق، انتظار می رود روسیه و ایران یک فرآیند "سوآپ" را آغاز کنند که به موجب آن تهران نفت روسیه را برای مصارف داخلی خریداری می کند و به یمن توافق هسته ای و لغو تحریمها، نفت خود را به کشورهای دیگر صادر می کند. در حال حاضر ایران و روسیه در حال بحث بر سر راه اندازی «OGEC» هستند، سازمانی مانند اوپک اما برای صادرات گاز.

1.5  تماس لاپید و بایدن در چهارشنبه گذشته نشان داد که انتظارات مقامات اسرائیلی از ایالات متحده آن قدر سخت نیست که مانعی برای توافق باشد.

1.6  همین یک ماه پیش لاپید طرفهای مذاکره کننده با ایران را دعوت کرد به مذاکرات پایان دهند. این در حالی است که به نظر می رسد او در تماس خود با بایدن، به عدم سازش در موضوعاتی مانند تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی یا حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمانهای تروریستی رضایت داشته است. در بیانیه های ایالات متحده و اسرائیل در بارۀ این تماس، هیچ اشاره ای به اختلاف نظر در مورد احیای برجام نشده است.

1.7  اسرائیل به کنار، در منطقه عربستان سعودی و امارات متحده عربی مخالفان اصلی توافق بوده اند. با این حال، هر دو کشور در حال مذاکرات با ایران دارند. امارات متحده عربی در حال بررسی اعزام سفیری به ایران برای تجدید کامل روابط دیپلماتیک خود است. عربستان سعودی نیز اعلام کرده که آمادۀ گفتگوهای فشرده تر و رسمی تر با تهران است.

1.8  ما دقیقاً نمی دانیم توازن قوا در آمریکا چگونه است. همچنین قطعی نیست که احیای برجام قبل از انتخابات میان دوره ای آمریکا به نفع دموکراتها باشد. اما بسیار بعید است که مخالفان برجام در آمریکا بتوانند از یک توافق جلوگیری کنند.

1.9  در ارتباط با مخالفان داخلی احیای برجام، حدود یک ماه پیش که روزنامه کیهان به توافق احتمالی چراغ سبز نشان داد، دیگر مشخص شد که محافل مخالف برجام در ایران نیز فشار را بر اقتصاد و بر جامعه ایران احساس کرده اند. روزنامه مذکور تریبون یکی از تندروترین محافل جمهوری اسلامی علیه مذاکرات و برجام است.

2  گاه گفته می شود که جمهوری اسلامی ایران به گریز هسته ای نزدیک است، حتی بسیار نزدیک. به نظر ما این یک بدفهمی از مفهوم تکنیکی گریز هسته ای است، اگر نگویم یک دروغ از جانب مخالفان خارجی یا یک توهم از جانب مخالفان داخلی آن.

2.1  اجازه دهید دو تعریف از زمان گریز هسته ای را متمایز کنیم: 1- زمان لازم برای غنی سازی اورانیوم کافی برای یک بمب، یا 2- گامهای مورد نیاز برای تولید و استقرار یک سلاح قابل اتکا.

2.2  به واقع، آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) در مورد کوتاه شدن زمان گریز هسته ای ایران گزارش داده است. اما نه در مورد نزدیکی جمهوری اسلامی به نقطۀ گریز، به گونه ای که در صورت وقوع چنین امری آژانس نتواند متوجه آن شود و به موضوع رسیدگی کند.

2.3  ISIS – منظورم داعش وحشتناک نیست، بلکه مؤسسه وحشتناک علم و امنیت بین‌المللی است - تقریباً 15 سال است که می‌نویسد: "آیا ایران به توانایی  گریز هسته‌ای دست یافته است؟ هنوز نه، اما به زودی آری".

3  ما موافق احیای برجام ایم. بدون توافق قطعاً تنش در منطقه و روابط ایران و غرب بالا خواهد گرفت. فشار تحریمها بر اقتصاد ایران افزایش می یابد که حتی می تواند به فروپاشی آن منجر شود. اقتصاد در وضعیت اسفناکی قرار دارد و بار سنگین آن بر دوش کارگران، زحمتکشان و تهیدستان بوده و خواهد بود.

3.1 اما این بدان معنا نیست که توافق نتیجه مثبت پایداری برای جامعه خواهد داشت. مشکلات عظیم اقتصادی، سوء مدیریت شدید، فساد ساختاری، منافع ایدئولوژیک دولت برای حضور هژمونیک در منطقه و... امیدی به بهبود پایدار اوضاع باقی نمی گذارند.

3.2 اعتراضات، اعتصابات، مقاومت های منفی و مثبت به واقعیتهای روزمره در زندگی مردم تبدیل شده اند و تحرکات امیدوارکننده ای در میان نیروهای اپوزیسیون وجود دارند که در ادامه گفتگوهای امروز به آن خواهیم پرداخت. اما این نیروها – اعم از راست، چپ یا میانه – در حال حاضر در موقعیتی نیستند که منشأ تأثیر قابل توجهی باشند.

4. از جمله به دلایل فوق، ایران در موقعیت بسیار حساسی قرار دارد: به بیان گرامشی، در یک دورۀ "برزخی"، زمانی که کهنه می میرد و نو هنوز نمی تواند متولد شود.

خانم کورنلیا ارنست خواهان توضیحات بیشتری در باره مشکلات اقتصادی ایران، این که گفته شد "احیای برجام نتیجۀ مثبت پایداری برای جامعه نخواهد داشت"، و همچنین در بارۀ انگیزه های جمهوری اسلامی برای حضور در سوریه شد. در ادامۀ کفتگوها به این جهات پاسخ گفته شد.

 

 اوضاع ایران، موقعیت اپوزیسیون

سپس رفیق رزا روزبهان در باره اوضاع سیاسی ایران و موقعيت اپوزیسیون چپ و جمهوریخواه در ایران چنین گفت:

مایلم توجه شما را به یکی از مسائل و مشکلات مهمی که ما در ایران با آن مواجه بوده و هستیم جلب کنم: تبعیض علیه اقلیت های قومی در کشورمان. در ایران مجموعه متنوعی از اقلیت ها مانند کردها، ترک ها، بلوچ ها، ترکمن ها، عرب ها و غیره وجود دارد. با این اقلیت ها، نه در زمان شاه و نه در رژیم اسلامی، به عنوان عنصر برابر رفتار نشده است.

قبل از انقلاب، سیاست اصلی نظام "یک ملت، یک زبان" بود. موزاییک پایه ای مبتنی بر وجود هماهنگ زبان ها و فرهنگ های مختلف نادیده گرفته میشد. همین سیاست توسط رژیم اسلامی، با اضافه شدن عنصر مذهب، ادامه پیدا کرد. قبل از انقلاب هیچ نشانی از درگیری های مذهبی در ایران وجود نداشت اما تقریبأ بلافاصله پس ار روی کار آمدن رژیم جدید تبعیض علیه بهاییان، پیروان مذهب تسنن، زرتشتیان و سایر اقلیت ها شروع شد.

حزب چپ ایران(فداییان خلق) با علم به این معضل معتقد است تمرکز زدایی قدرت، رعایت حقوق دموکراتیک اقوام مختلف در ایران و پذیرش تنوع به حل این موضوع کمک می‌کند و در عین حال یکپارچگی کشور را نیز حفظ می‌کند. فقط در چنین شرایطی شاهد حقوق برابر برای همه شهروندان ایران خواهیم بود. علاوه بر این، ما معتقدیم که باید اجازه داد اقلیت‌های قومی به زبان مادری خود آموزش ببینند و چندزبانه بودن کشور را به عنوان هویت ایرانی باید پذیرفت ضمن آنکه زبان مشترک فارسی را به عنوان عنصر پیوند دهنده تنوع قومیتی در کشورمان  به رسمیت میشناسیم. حزب ما با سازمان های متعلق به اقلیت های قومی در ایران روابط پایاپای دارد.

حزب چپ ایران (فدائیان خلق) نیاز به حقوق برابر برای تمامی اقلیت های قومی و مذهبی در ایران را به رسمیت می شناسد. ما کثرت گرایی را نه به عنوان ضعف، که به عنوان نقطه قوت می بینیم.

حزب ما با سایر سازمان های اقلیت های قومی در ایران روابط متقابل و برابر دارد. لازم به ذکر است که ما با خوشحالی اخبار مربوط به اتحاد جناح های مختلف حزب دمکرات کردستان و سازمان زحمتکشان کردستان ایران، کوموله را دنبال میکنیم. در راستای چنین سیاستی، ما در تشکیل جبهه مشترکی با  پنج جریان جمهوری خواه دیگر و انجام اقدامات هماهنگ نقشی کلیدی ایفا کرده ایم.

ما از شما (نمایندگان پارلمان اروپا) میخواهیم که صدای ملت ما باشید زیرا چهل و سه سال مبارزه مردم و به خصوص زنان ما دست آورد رضایت بخشی نداشته و همواره با سرکوب و مجازات روبرو شده است. اخیرا حملات گسترده به بهاییان دامن گرفته و دولت دست به تخریب منازل و محل کسب و کارشان زده است.در سال گذشته دختر فوتبال دوست ما، معروف به دختر آبی، به دلیل اینکه با مجازات زندان به دلیل تلاش برای ورود به استادیوم ورزشی و تماشای بازی تیم مورد علاقه اش روبرو بود، دست به خود سوزی زد و جانش را از دست داد. به دنبال اعتراضات و خشم مردم، بتازگی فیفا شرط ادامه بازیهای لیگ برتر را حضور زنان اعلام کرد. تنها تحت فشار فیفا بود که چندی پیش به پانصد زن اجازه ورود به استادیوم داده شد. این امر نشان داد که فشارهای خارجی میتواند رژیم را وادار به عقب نشینی کند.

 

حقوق اقلیت ها و نوکیشان

آنگاه دکتر حسن نایب هاشم به نکات زیر اشاره کرد.

خانم ارنست به شدت تمایل داشت که در مورد وضعیت افراد متعلق به گروه های قومی، ملی، مذهبی و زبانی  و به ویژه در مورد وضعیت بهائیان و مسیحیان در ایران بیشتر بداند. به او توضیح داده شد که هر چند  حقوق تمام افراد متعلق به اقلیت های مذهبی نقض می گردد ولیکن نقض حقوق بهائیان از آنجا که آئینشان به رسمیت شناخته نمی شود و نوکیشان مسیحی چون دینشان را از اسلام به مسیحیت تغییر داده اند فاحش تر، گسترده تر و ساختارمندتر است. ایشان گفتند در صدد آن هستند که جلسه ای را با شرکت کارشناسان این حوزه تدارک ببینند تا اعضای هیئت نمایندگی ایران پارلمان اروپا در این مورد آشنایی بیشتری کسب کنند. خانم ارنست از جمله تأکید کردند برخلاف سال های گذشته در دوران پس از کرونا که جلسات هیئت با بسآمد کمتری برگزار می شد تعداد جلسات این هیئت دوباره چون سال های پیشتر تقریبا هرماهه برگزار شود و هیئت با تعداد بیشتری از ایرانیان خارج کشور و کارشناسان در حوزه های مختلف در تماس قرار گیرد.

 

بحران آب و محیط زیست

در مورد محيط زيست و مسئله آب در ایران مهدی ابراهیم زاده، به انتخاب دکتر کاوه مدنی در منصب کمیساریای عالی آب در سازمان ملل، بعنوان یک انتخاب خوب و بجا اشاره کرد و به آخرین اخبار محیط زيست در ایران پرداخت. طوفان شن در منطقه زابل سیستان که احشام را با خود جابجا کرده وبسیاری از آنها را در زیرطوفان شن مدفون کرده است. این طوفان از جمله در نتیجه خشک شدن تالاب هامون و تغییرات اقلیمی در منطقه حادث شده است.

مشکل آب در همدان با قطع آب شرب شهری که با اعتراضات چند روزه مردم روبرو شده است. قابل توجه اینکه همدان بعنوان یک شهر سردسیر در دامنه کوه الوند با یخچال ها و منابع آب زیر زمینی، قرار دارد. پیشتر همین مسئله در مورد ارومیه و شهر کرد، دو شهر سردسیر دیگر پیش آمده است، که حکایت از نا کار آمدی در مديريت و نحوه استفاده از ذخایر تجدید ناپدیر آب زیر زمینی، سد سازی های غیر ضرو، انتقال غیر کارشناسانه آب یک منطقه به منطقه دیگر از جمله دلایل بروز بحران و مسئله آب است. بجای توجه به آب بعنوان یک مسئله ملی، که حل آن نیاز به توافق و همبستگی ملی است، تلاش می‌شود مردم یک منطقه در مقابل مردم منطقه دیگر قرار گیرند. مسؤلان بجای راه حل کارشناسانه، به ایجاد تنش بین مردم می‌پردازند.

در پایان خانم ارنست ضمن اشاره بر تداوم و برنامه ریزی این دیدار ها، بر پیچیدگی مسئله ملی و اتنیک و حقوق اقلیت ها در ایران و نیاز به داشتن اطلاعات و تحلیل دقیق و به روز در این عرصه تاکید داشت. قرار شد. این مورد از جمله در دستور جلسه آتی قرار دارد.

 

گروه کار روابط بین المللی حزب چپ ایران (فدائیان خلق)

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید