رفتن به محتوای اصلی

اساسنامه تدقیق شده توسط کمیسیون اساسنامه برای ارائه به کنگره دوم حزب

اساسنامه تدقیق شده توسط کمیسیون اساسنامه برای ارائه به کنگره دوم حزب

گزارش از تدقیق اساسنامه

اساسنامه حزب چپ ايران (فدائيان خلق) اولین بار در کنگره مؤسس به تصویب رسید. پیش نویس اساسنامه حاصل کار جمعی و طولانی تعدادی از رفقا بود که در بنیانگذاری حزب مشارکت داشتند. پیش نویس اساسنامه از تجارب گرانبها در تشکل های شریک در روند وحدت بهره گرفته بود. ما واقف بودیم که این اساسنامه کامل نیست و باید کار بیشتری روی آن انجام شود تا در خور حزبی باشد که هم چپ است و هم در دوران امروزین به کنشگری سیاسی پا گذاشته است و می خواهد برپايه پرنسيپ های دموکراتيک ساختار و مناسبات درونی خود را تنظيم کند. پیش نویس اساسنامه دربرگيرنده نکات مهمی بود، رابطه میان اعضا و نهادهای حزب را در شکلی پویا تدوین کرده و علیرغم کمبود های موجود در آن، کارپایه نسبتأ مطلوبی را در آن لحظه در اختیار حزب گذاشت که به تصویب کنگره بنیانگذار رسيد. از آن زمان تا کنون بندهای اساسنامه در آزمون حيات حزبی محک خورده و کمبودها، نقاط ضعف و قوت آن بیشتر نمایان شده اند.

شورای مرکزی حزب برای تدقیق اساسنامه و رفع کمبودهای آن تصمیم به تشکیل کمیسیون اساسنامه گرفت.

کمیسیون اساسنامه از دسامبر سال ۲۰۱۹ آغاز بکار کرد و با مراجعه چند باره به اعضای حزب جهت دریافت پیشنهاد، با برگزاری نشستهای منظم و اطلاع رسانی به شورای مرکزی و اعضای حزب در نشست های عمومی، اساسنامه را تدقيق و تکميل کرده و برای کنگره آماده کرده است.

در روند تدقیق و تکميل اساسنامه، به موضوعات زير بطور ويژه پرداخته شد:

ـ ساختار اساسنامه منظم تر شده و با تقسیم بندی بر اساس فصل، ماده، بند و تبصره، جستجو و رجوع به مفاد مختلف نیز آسانتر شده است.

ـ پس از معرفی مختصر از حزب، اولین موضوعی که اساسنامه به آن پرداخته، تعریف عضو، حقوق و وظایف عضو و شرایط عضویت است. اهمیت این موضوع از آن جهت قابل تاکید است که در واقع حزب بدون اعضا بی معناست و این اعضا هستند که به حزب حیات می بخشند. تعریف عضو، حقوق و وظائف آن تدقيق شده اند.

ـ ساختاری که در اساسنامه برای حزب تعریف شده است با ساختار احزاب کلاسیک فاصله معنی داری گرفته و بصورت ساختار هرمی نیست. دموکراسی درون حزبی در کنار مسئولیت پذیری و تعهد به موازین حزبی، مکانیزم دو جانبه ایی میان اعضا و ارگان های حزبی برقرار می کند. اعضا صرفآ دریافت کننده تصميمات و رهنمودها از طرف ارگان های بالاتر نبوده بلکه خود یک کنشگر فعال و موثر در حيات حزب عمل می کنند. امر پاسخگویی و دوره ای بودن مسئولیت ها از نکات دیگری است که در اساسنامه به آن ها دقت بخشيده شده است.

ـ بندهایی که حقوق اعضا را تعریف می کنند ـ مثل حق بیان آزاد نظرات در درون و بیرون حزب ـ صراحت يافته و موازین ناظر بر آن صیقل خورده اند. حضور در اتحادهایی که با سیاست های راهبردی حزب در تقابل نباشند از حقوق اعضا بشمار آمده است.

ـ برابری جنسیتی و اساسأ نگاه جنسیتی در تنظیم مناسبات درون حزب از موضوعات گرهی بوده و هست که در این دوره مورد توجه ويژه قرار گرفته است. مشارکت گروه کار زنان در تدوین بندهای مربوطه منجر به ارایه دو پیشنهاد به کنگره شده است. فصل مشترک این دو پیشنهاد علیرغم تفاوتهایی که دارند، ضرورت تامین و تضمین شرایط مناسب برای حضور رفقای زن در نهادهای حزبی بلاخص در ارگانهای هدایتگر حزب است. از طرف دیگر نگاه نوین به امر «جنسیت» در جامعه امروز که اذعان روزافزون عمومی نسبت به وجود انواع مختلف گرایش های جنسی را بدنبال داشته، در اساسنامه کنونی بازتاب یافته و برابر حقوقی مردان، زنان و دگرباشان جنسی بندی از اساسنامه را بخود اختصاص داده است.

ـ ظهور اینترنت و دسترسی همگانی به شبکه های اجتماعی تاثیر بسزایی بر نوع کنشگری فعالان سیاسی و امر حزبیت گذاشته و بر همین اساس در کنار شکل رایج سازماندهی بر پایه منطقه جعرافیایی، محل زندگی و یا محل شغل، نوع جدیدی از سازماندهی با بهره گیری از شبکه های اجتماعی و سامانه های مجازی در اختیار حزب می گذارد. براين اساس ساختار حزب بر دو پايه حضوری و مجازی پی ريزی شده است. در اساسنامه تشکیل گروه های کار و گروه های پژوهشی ـ برنامه ای از جمله در شکل مجازی تعریف و تنطیم شده است.

ـ وجود گرایش ها در عرصه‌های مسائل ديدگاهی، برنامه‌ای، سیاسی و یا مسائل تشکيلاتی در حزب امری است که از قبل پذیرفته و بندهایی به تعریف از فراکسیون اختصاص داده شده بودند. در این دور کار بیشتری روی این بخش از اساسنامه صورت گرفته و تعریف از فراکسیون و تفاوت حقوقی آن با گرایش نمایانتر شده و مناسبات میان فراکسیون یا فراکسیونها با حیات عمومی حزب با دقت بیشتری تنطیم شده اند.

ـ انتخاب ارگانهای مرکزی حزب توسط نمابندگان یکی از موضوعاتی است که وقت زیادی از کنگره را می گیرد. شورای مرکزی در این دوره کمیسیونی را تشکیل داد که با مراجعه به اعضای حزب، آمادگی خود را برای عضویت در ارگانهای مرکزی حزب از قبل اعلام کنند و با معرفی خود به نمایندگان کنگره، بستر مناسبتر و آماده تری را برای برگزیدن نامزدها با اتکا به شناخت هرچه بیشتر از هر نامزد فراهم کنند. شیوه و تجربه کار این کمیسیون منجر به اضافه کردن يک ماده و چند بند جدید در اساسنامه شده است که در عین رسمیت دادن به چنین نهادی، وظایف و حقوق آنرا را نظام مند میکنند.

ـ فصول و مفاد جدیدی در این دور به اساسنامه افزوده شده اند که بالاتر مورد اشاره قرار گرفته اند. یکی دیگر از اين فصول، فصل جدید «نقض اساسنامه» است که موارد نقض اساسنامه بطور مشخص در آن آمده است.

ـ به ابتکار کمیسیون، سندی بعنوان «پیوست اساسنامه» تنظیم شده که مفاهیم بکارگرفته شده در اساسنامه از جمله شیوه های مختلف رای گیری برای معلوم شدن آرا اکثریت در تصویب موضوعات مطروحه را تعریف میکند.

یقین داریم که نسخه جدید اساسنامه که توسط کميسيون تدقیق و تکمیل شده و به کنگره دوم حزب ارائه می شود، آخرین تدقیق روی اساسنامه نیست، با توجه به پویایی زندگی حزبی، بازنگری و تدقيق اساسنامه دوباره در دستور کار کنگره قرار خواهد گرفت. امیدواریم که تدقیقات و بازنگری های انجام شده در کمیسیون بتواند پس از تصویب کنگره، ساختارهای حزب را کاراتر سازد، مديريت حزبی و نقش اعضا را در حيات حزب ارتقا دهد و پشتوانه خوبی برای تنظیم بهینه مناسبات در درون حزب باشد.

کميسيون اساسنامه

۲۳ مهر ۱۴۰۰ (۱۵ اکتبر ۲۰۲۱)

--------------------------------------

اساسنامه تدقیق شده

توسط کمیسیون اساسنامه

برای ارائه به کنگره دوم حزب

 

اساسنامهٔ حزب چپ ایران (فدائیان خلق)

 

فصل اول: نام و نشان (آرم)

ماده ۱- نام: حزب چپ ایران (فدائیان خلق)

ماده ۲- نشان و یا آرم (پس از تصویب در این بند معرفی خواهد شد)

فصل دوم: تعریف

ماده ۱- حزب چپ ایران (فدائیان خلق) از وحدت «سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)»، «کنشگران چپ» و «سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران ـ طرفداران وحدت چپ» در ۱۲ فروردين ۱۳۹۷ بنیان گذاری شد. حزب تشکل داوطلبانهٔ افرادی است که کلیات سند «راستاهای عمومی برنامه» را پذیرفته و موازین اساس‌نامه را پایهٔ مناسبات حزبی قرار می دهند.

فصل سوم: مبانی اساسنامه

ماده ۱- مناسبات درونی حزب بر پایهٔ موازين دموکراتیک پی ريزی می‌شود. حزب، آزادی بیان و عقیده را در درون خود تأمین و حقوق گرایش‌ ها و فراکسیون ها را به رسمیت می‌شناسد.

ماده ۲- هرگونه تبعیض از جمله تبعیض جنسیتی، ملی و قومی، مسلکی و سنی در حزب مردود بوده و همهٔ اعضاء اعم از زن، مرد و دگرباش جنسی از حقوق برابر برخوردارند.

ماده ۳- همهٔ ارگان‌ها و مسئولین انتخابی در مقابل انتخاب‌کنندگان پاسخ‌گو هستند.

ماده ۴- پذیرش مسئولیت در حزب داوطلبانه بوده و اعضاء به اجبار به پذیرش مسئولیت موظف نمی‌شوند.

ماده ۵- پذیرش مسئولیت به معنای تعهد به انجام آن، رعایت موازین حزبی و امر پاسخ‌گویی است.

ماده ۶- در پیش‌برد فعالیت‌های روزمره حزب، «پذیرش داوطلبانهٔ مسئولیت»، و «اختیار تصمیم‌گیری در چارچوب مسئولیت» راه‌نمای سازمان‌دهی و مدیریت حزبی است.

ماده ۷- مسئولیت‌ها در حزب دوره‌ای بوده و مسئولین برای دوره‌های محدودی انتخاب می‌شوند.

ماده ۸- مشارکت اعضاء، در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌های کلان، با تعبیهٔ مکانيسم های ضرور تأمین می‌شود.

ماده ۹ - ساختار و مناسبات تشکیلاتی حزب مبتنی بر تلفیق دموکراسی نمایندگی، مشارکتی و مستقیم است.

فصل چهارم: عضویت

ماده ۱- شرایط عضویت

بند ۱- ایرانی بودن

پیشنهاد آلترناتیو رفیق مانی: «ایرانی بودن» حذف شود

تبصره: در موارد خاص از جمله درخواست عضوبت از طرف افراد غيرايرانی، گروه کار سازماندهی و تشکيلات درخواست را مورد بررسی قرار داده و برای تصمیم گیری به شورای مرکزی ارائه می دهد.

بند۲- پذیرش اساسنامه و کلیات سند «راستاهای عمومی برنامهٔ حزب»

بند ۳- داشتن حداقل ۱۶ سال سن

بند ۴- عدم عضویت در دیگر احزاب یا سازمان های سیاسی ایرانی با کارکرد حزبی.

ماده ۲- کناره‌گیری از عضویت

بند ۱- عضویت در حزب و کناره‌گیری از آن داوطلبانه است.

بند ۲- کناره گیری از حزب با اعلام کتبی آن توسط عضو، رسمیت پیدا می‌کند. برای تجدید نظر و ابقا عضویت یک ماه فرصت در نظر گرفته می شود. پس از این مدت، کناره گیری قطعی است. پس گرفتن کناره گیری به صورت کتبی الزامی است. در صورت بازگشت عضو کنار گرفته پس از يک ماه، روال معمول عضوگیری در مورد او اجرا خواهد شد.

 

ماده ۳- وظائف عضو

بند ۱- تلاش برای تحقق "راستاهای عمومی برنامه حزب"

بند۲- پرداخت حق عضویت.

بند۳- پای بندی به اساسنامه حزب.

ماده ۴- حقوق عضو

بند۱- هر عضو حق دارد برای عضویت در ارگان‌های حزبی کاندیدا شود و به کاندیدای مورد نظر خود رأی دهد.

بند۲- هر عضو حق دارد از مصوبات ارگان‌های منتخب خود اطلاع یافته و کارکرد آنها را مورد انتقاد قرار دهد.

بند۳- هر عضو حق دارد نظرات خود را در نشست ها، سامانه های مجازی و نشريات حزبی با رعایت موازین و آیین‌نامه‌های مربوطه بیان کرده و یا منتشر کند.

بند۴- هر عضو حق دارد نظرات خود و يا نقد مواضع حزب را در رسانه های غيرحزبی ابراز و منتشر کند

بند۵- هر عضو حق دارد در اتحادهای سیاسی که مغاير با برنامه و استراتژی سیاسی حزب نباشد، فعالیت داشته باشد.

بند۶- هر عضو حق دارد در نهادهای مدنی، که اهداف آن‌ها مغایر با اهداف و "راستاهای عمومی برنامه" حزب نباشند، به صفت شخصی فعالیت نماید.

بند۷- هر عضو حق دارد از گزارش، شکایت و یا تصمیم‌گیری مربوط به خود مطلع شود و در جهت دفاع از حقوق خود، با استناد به اساسنامه اقدام کند.

پیشنهاد رفیق صمد:

بند ۸- حزبیت اصل مقدم عمومی در روابط درونی حزب است. هر عضو حق دارد مطابق وجدانیات خود، ولو در مغایرت با اصل مقدم حزبیت عمل کند.

ماده ۵- روند پذیرش عضویت

بند۱- تقاضای كتبی متقاضی با پر كردن فرم عضویت،

بند۲- معرفی متقاضی عضويت توسط دو عضو حزب،

بند۳- بررسی و تصميم گيری در مورد تقاضای عضويت توسط ارگان مورد تأیید هیئت سیاسی ـ اجرائی (كمیسیون عضوگیری)

تبصره ۱: متقاضی عضویت پس از تأیید دو معرف، می‌تواند در واحد محلی حزب حضور یافته و فعالیت نمايد.

تبصره ۲: کمیسیون عضوگیری موظف است ظرف حداکثر شش ماه به تقاضای عضویت رسیدگی نماید.

تبصره ۳: بعد از پذیرش عضویت، متقاضی از کلیه حقوق عضو برخوردار خواهد شد.

فصل پنجم: ساختار تشکیلاتی

ماده ۱ـ کنگره

بند ۱- کنگره عالی ترين ارگان تصمیم‌گیری حزب است که دو سال یک بار برگزار می شود.

بند ۲- وظایف کنگره عبارتند از:

ـ بررسی گزارش کارکرد ارگانهای منتخب خود،

ـ تصویب برنامه، اساسنامه و تغییرات در آنها،

ـ تصويب جهات عمومی سیاست های حزب و قطعنامه ها،

ـ رسیدگی به پیشنهادها و قرارهای ارائه شده از جانب اعضا و ارگان های حزبی.

ـ انتخاب شورای مرکزی، هیئت رسیدگی به شکایات و داوری، کميسيون معرفی کانديداها و هيئت نظارت مالی.

تبصره ۱) ارگان های منتخب کنگره در مقابل کنگره پاسخگو هستند.

تبصره ۲) کاندیداهای عضویت در ارگان‏های مزبور، لازم است حداقل ۳ سال سابقه عضویت در حزب و فعالیت در ارگان‏های حزب را داشته باشند. سابقه سه سال عضویت برای اعضای حزب که سابقه فعالیت سیاسی چند ساله در دیگر احزاب سیاسی داشته اند و یا از منفردین سیاسی شناخته شده هستند، الزامی نیست. در چنین مواردی کنگره حزب بشکل ويژه موضوع را بررسی و تصمیم گیری می کند.

تبصره ۳) عضو حزب نمی‏تواند همزمان عضو دو ارگان از ارگان‏های منتخب کنگره باشد.

بند ۳ - در ارگان های حزبی سهميه ۳۰ درصدی برای زنان در نظر گرفته می شود. برای تامين اين سهميه، اخذ حداقل ۳۰ در صد آرا ضروری است.

پیشنهاد آلترناتیو گروه کار زنان: در انتخاب ارگان های رهبری (شورای مرکزی و هیئت سیاسی ـ اجرایی) سهمیه بندی 30 درصدی برای زنان تضمین میشود.

تبصره : در صورت نبودن کاندیدای زن این سهمیه خالی خواهد ماند.

بند ۴ - عضو حزب نمی‌تواند بيش از سه دوره متوالی به عضویت شورای مرکزی حزب و مسئولیت گروه کار مرکزی برگزیده شود.

تبصره ۱: بعد از يک دوره عدم عضويت در شورای مرکزی و یا مسئولیت گروه کار مرکزی، اعلام نامزدی و گزينش دوباره بلامانع است.

تبصره ۲: مبنای اجرا از کنگره اول حزب است.

بند ۶ - برنامه و تغییرات در آن با ۶۰ درصد، اساسنامه با دو سوم و تغییرات در آن با ۶۰ درصد آرا کنگره تصویب می شوند. ساير تصمیمات کنگره با رأی اکثریت مطلق و یا رأی نسبی تصویب می‌شوند.

بند ۷ - کنگرهٔ فوق‌العاده به درخواست شورای مرکزی (با رای اکثریت مطلق) و یا یک سوم از اعضای حزب برای بررسی و تصمیم گیری پیرامون یک یا چند موضوع معین برگزار می گردد.

تبصره: آيين نامه کنگره حزب برای کنگره فوق العاده نیز معتبر است.

بند ۸ - شورای مرکزی مجاز نیست برگزاری کنگره را بیش از سه ماه به تاخیر بیاندازد.

تبصره ۱: شورای مرکزی موظف است تا حداکثر سه ماه بعد از دریافتِ درخواستِ کنگره فوق العاده، آن را فرا بخواند.

تبصره ۲: در صورت امتناع شورای مرکزی از برگزاری کنگره اعم از عادی یا فوق العاده، یک سوم اعضای حزب حق دارند کنگره را فراخوانده، آن را تدارک دیده و برگزار نمایند.

ماده ۲- شورای مرکزی

بند ۱- شورای مرکزی عالی‌ترین ارگان حزبی در فاصلهٔ دو کنگره است و فعالیت‌های حزب را در چارچوب مصوبات کنگره هدایت می‌کند.

بند ۲- وظایف شورای مرکزی عبارتند از:

ـ تدوین سیاست‌های عمومی حزب در چارچوب مصوبات کنگره،

ـ انتخاب هیئت سیاسی ـ اجرائی و نظارت بر کارکرد آن،

ـ انتخاب سخن‌گو يا سخن‌گویان،

ـ تدارک و برگزاری کنگره،

بند۳- هر گاه به دلایلی جای یک یا چند نفر از اعضای شورای مرکزی خالی بماند، شورای مرکزی مجاز است از بین داوطلبین عضویت برای شورای مرکزی در آخرین کنگره، به ترتیب آرای کنگره، با اکثریت دو سوم آراء ترکیب خود را ترمیم کند.

بند۴- مسئول یا نمایندهٔ هر واحد کشوری و مسئول گروه کار مرکزی که عضو شورای مرکزی نیستند، مشاورین شورای مرکزی محسوب می شوند.

بند ۵- شورای مرکزی از بین اعضای خود سه نفر را به عنوان هیئت رئیسه، با رأی مخفی انتخاب می‌کند. اعضای هیئت رئیسه نمی‌توانند عضو هیئت سیاسی ـ اجرائی باشند.

بند ۶- وظایف هیئت رئیسهٔ شورای مرکزی عبارتند از:

ـ انتخاب مسئول از میان خود،

- فراخواندن و مدیریت جلسات شورای مرکزی،

ـ پی‌گیری و نظارت بر اجرای مصوبات شورای مرکزی،

ـ فراهم آوردن امکان نظارت شورای مرکزی بر کارکرد هیئت سیاسی ـ اجرائی،

ـ تهیهٔ گزارش از جلسات شورای مرکزی و ارائه آن به اعضای حزب.

 

ماده ۳- دفتر شورای مرکزی حزب

بند ۱- "دفتر شورای مرکزی حزب چپ ايران (فدائيان خلق)" وظیفه اطلاع رسانی بيرونی، ارتباط با رسانه ها، دعوت ها و نامه نگاری های شورای مرکزی و هسا را بعهده دارد و کانال مراجعه به حزب است.

بند ۲- مسئولين هسا و هیئت رئیسه شورای مرکزی مجازند، هر یک در محدوده ارگان تحت مسئولیت خود و با اطلاع‏ رسانی به دیگری، از امضای “دفتر شورای مرکزی حزب چپ ايران (فدائيان خلق)" استفاده کنند.

 

ماده ۴- هیئت سیاسی ـ اجرائی

بند ۱- شورای مرکزی هیئت سیاسی ـ اجرائی را از میان اعضای خود انتخاب می کند. هیئت سیاسی ـ اجرائی مسئول هدایت سیاسی ـ تشکیلاتی حزب در فاصلهٔ میان اجلاس شورای مرکزی، در چارچوب "راستاهای عمومی برنامه"، "اساسنامه"، مصوبات کنگره و شورای مرکزی است.

تبصره: تعداد اعضای هیئت سیاسی ـ اجرائی نباید بیش‌تر از یک سوم اعضای شورای مرکزی باشد.

بند ۲- هیئت سیاسی ـ اجرائی مسئوليت سياست ورزی، هدایت و نظارت بر تشکیلات حزب، گروه‌های کار، امور مالی و نمايندگی حزب در مناسبات با دیگر احزاب، سازمان‌ها و نهادها را در فاصله میان دو نشست شورای مرکزی به عهده دارد.

بند ۳- شورای مرکزی تعداد اعضای هیئت سیاسی ـ اجرائی را تعیین می‌کند.

ماده ۵- سازماندهی اعضای حزب

بند ۱- اعضای حزب در سه نهاد سازماندهی می شوند:

- گروه های کار مرکزی

- واحدهای محلی

- گروهای برنامه ای و پژوهشی

ماده ۶- گروه های کار مرکزی

بند ۱- هيئت سياسی ـ اجرائی (هسا) برای پيشبرد مسئوليت هايش، گروه های کار مرکزی را از اعضای داوطلب حزب تشکيل می دهد. گروه های کار مرکزی تحت مسئوليت هسا، وظائف خود را پيش می برند.

بند ۲- وظائف گروه های کار مرکزی عبارتند از: پيشبرد برنامه گروه کار، تدوين سياست و تصميم سازی برای هسا در حوزه فعاليت شان.

بند ۳- گروه های کار مرکزی در حوزه مسئوليت شان و در چارچوب سیاست های شورای مرکزی و هسا، از حق موضع گیری برخوردارند.

بند ۴- مسئول گروه کار مرکزی توسط هسا انتخاب می شود و یا توسط گروه کار مرکزی پيشنهاد و به تائيد هسا می رسد. عضو حزب نمی تواند عضو بيش از دو گروه کار مرکزی باشد. گروه کار مرکزی یکی از اعضای خود را به عنوان معاون مسئول انتخاب می کند.

بند ۵ـ گروه های کار مرکزی مجازند برای پیشبرد فعالیت های خود، «زير گروه» تشکیل دهند. مسئول زیرگروه، عضو گروه کار مرکزی خواهد بود. هر گروه کار مرکزی حداکثر ۹ عضو می تواند داشته باشد.

تبصره: گروه های کار مرکزی موظفند همه داوطلبان را در زیرگروه ها سازماندهی کنند.

بند ۶- هسا جهت تامین امر نظارت و ایجاد هماهنگی میان گروه های کار مرکزی جلسات هماهنگی گروه های کار را برگزار کرده و دیگر مکانیزم های مناسب را بکار خواهد برد.

ماده ۷- واحدهای محلی

  • ۱- واحدهای محلی در هر محل (شهر و کشور) با شرکت حداقل ۳ عضو تشکيل می شوند.

بند ۲- واحدهای محلی از میان اعضای خود، یک نفر را بعنوان مسئول و رابط با گروه کار سازماندهی و تشکيلات و سایر ارگانهای حزبی انتخاب می‌کنند. مسئول واحد محلی گزارش فعالیت‌های واحد را از طریق گروه کار تشکیلات و سازماندهی به هسا ارائه می دهد.

  • ۳- واحدهای محلی از حق تصميم‌گيری‌ در حوزه جغرافیایی فعاليت خود در چارچوب "راستاهای عمومی برنامه"، "اساسنامه" و مصوبات کنگره برخوردارند.

ماده ۸- گروه های برنامه ای و پژوهشی

بند ۱- گروه های برنامه ای و پژوهشی در موضوعات معين از جمله موضوعات برنامه ای و مسائل حزبی با داوطلبی حداقل ۳ عضو حزب فارغ از محدوده جغرافیایی و از جمله بشکل مجازی، تشکيل می شوند.

  • بندگروه های برنامه ای و پژوهشی برای پيشبرد فعاليت های حزب تشکیل می شوند و حاصل کار خود را در اختيار هسا قرار می دهند و يا در رسانه های حزبی منتشر می کنند.

بند۳- از پژوهشگران و کارشناسان دوستدار حزب برای همکاری در گروه های برنامه ای و پژوهشی دعوت می شود.

بند۴- گروه های برنامه ای و پژوهشی از میان اعضای خود، یک نفر را بعنوان مسئول هماهنگی انتخاب می کنند.

تبصره: آئين نامه عمومی برای واحدهای محلی و هم چنین گروه های برنامه ای و پژوهشی توسط گروه کار مرکزی سازماندهی و تشکیلات تهيه و به تائيد هسا می رسد.

ماده ۹- نهاد رسیدگی به شکایات و داوری «رشد»

بند ۱- نهاد رسیدگی به شکایات و داوری «رشد»، در کنگره انتخاب می‌شود.

بند ۲- تعداد اعضای این نهاد ۵ نفر است.

بند ۳- «رشد» برای رسیدگی و داوری پیرامون شکایات کتبی اعضای «حزب چپ ایران (فدائیان خلق)» از یکدیگر، اعضا از ارگان‌ها و بالعکس، به شرط آنکه مبنای دعوی و شکایت، فعالیت و زندگی تشکیلاتی باشد، تشکیل می‌گردد.

بند ۴- داوریِ «رشد» برای همه اعضا و ارگان‌های سازمان از اعتبار برخوردار است. تنها کنگره حق تجدیدنظر در مورد داوری «رشد» را دارد.

ماده ۱۰ ـ کمیسیون نظارت مالی

بند ۱ـ کمیسیون نظارت مالی توسط کنگره انتخاب می شود.

بند ۲- وظیفه این کمیسیون حسابرسی و بازرسی اسناد و مدارک مالی حزب است. کمیسیون نظارت مالی سالانه نتیجه حسابرسی خود را به اطلاع شورای مرکزی می رساند.

بند ۳- کمیسیون نظارت مالی دارای ۳ عضو بوده و اعضای آن نمی توانند همزمان عضو گروه کارِ مالیِ منتخبِ هيئت سياسی ـ اجرائی باشند.

بند ۴- کمیسیون نظارت مالی حق دسترسی به تمامی اسناد و مدارک مالی حزب را داراست.

 

ماده ۱۱ - کميسيون معرفی کانديداها

  • ۱ـ وظيفه "کميسيون معرفی کانديداها" (کمک) مراجعه به اعضای حزب جهت تهيه ليست کانديداها برای عضويت در ارگان های منتخب کنگره (شورای مرکزی، نهاد رسيدگی به شکايت و داوری و کميسيون نظارت مالی) و ارائه اطلاعات لازم از کانديداها به کنگره است.
  • ۱: کميسيون برای جمع آوری اطلاعات لازم از کانديداها، پرسش نامه تهيه کرده و آن را به تائيد شورای مرکزی می رساند.

تبصره۲: وظيفه "کميسيون معرفی کانديداها" ارائه ترکیب معینی از میان کانديدا ها برای عضویت در ارگانها حزبی نيست.

  • ۲ـ تعداد اعضای کمیسیون معرفی کاندیداها ۵ نفر است و توسط کنگره انتخاب می شوند.

بند ۳- "کمیسیون معرفی کاندیداها" حق مراجعه‌ مستقیم به اعضای حزب را داراست.

بند ۴ ـ "کمیسیون معرفی کاندیداها" در هماهنگی با شورای مرکزی وظایف خود را پيش می برد.

فصل ششم: گرایش و فراکسیون

ماده ۱- گرایش و فراکسیون، گروهی از اعضای حزب را دربر می‌گیرد که دست‌کم در یکی از عرصه‌های مسائل ديدگاهی، برنامه‌ای، سیاسی و یا مسائل تشکيلاتی با یکدیگر اشتراک نظر پايدار و متفاوت از اسناد مصوبه حزب در اين حوزه ها دارند. فراکسیون با پلاتفرم، نام و هویت جمعی و سازمان يافتگی تعريف می شود. گرایش فاقد اين مشخصه ها است. گرايش می تواند با تصميم حاملان آن به تشکيل فراکسيون بيانجامد.

رفیق منوچهر پیشنهاد حذف این گزاره را دارد: « و متفاوت از اسناد مصوبه حزب در اين حوزه ها » .

ماده ۲- رسمیت فراکسیون با احراز شرایط نامبرده در بند يک توسط شورای مرکزی و یا کنگره اعلام می شود.

ماده ۳- فعالیت فراکسیون‌ علنی است و موازین حاکم بر مناسبات درونی فراکسیون همان موازین مندرج در اساسنامه است. فراکسیون بجز سازماندهی درونی خود، حق ایجاد بدنه تشکیلاتی جدا از تشکیلات حزب و دريافت حق عضويت را ندارد. در صورت نیاز، حزب بودجه ای برای فعالیت فراکسيون منظور می کند.

رفیق مراد پیشنهاد حذف گذاره «علنی است» را دارد.

  • ۴- فراکسیون از حق تشکیل جلسه برای تبادل نظر و تدوین اسناد برخوردار است. جلسات فراکسیون به اطلاع اعضای حزب می‌رسد و اعضای حزب می‌توانند در جلسات آن شرکت کنند.

ماده ۵- فراکسیون می‌تواند از امکانات حزب برای تبلیغ نظرات خود استفاده کند. ولی مجاز به راه اندازی رسانه مستقل از حزب نيست. فراکسیون‌‌ ها در نشر و بیان نظرات و مباحث خود، از حقوق برابر برخوردارند.

ماده ۶- فراکسیون‌ مجاز به همکاری و اتحاد با نیروهای سیاسی منفرد و متشکل نیست.

  • ۷- چنانچه فراکسيون اساسنامه را نقض کند و تذکرات موثر نيافتد، شورای مرکزی فعالیت آن را تعليق و تصميم گيری در مورد ادامه و يا توقف فعاليت فراکسيون را به کنگره ارجاع می دهد.

ماده ۸- فراکسیون ها به نسبت اعضاء خود می توانند در شورای مرکزی حزب نماینده داشته باشند.

فصل هفتم: همه پرسی

ماده ۱- همه‌پرسی، به منظور نظرخواهی از اعضای حزب در موضوع معین انجام می گیرد. نتیجه همه پرسی الزام آور است.

تبصره: انتخاب مسئولین حزبی مشمول همه‌پرسی نمی‏شوند.

ماده ۲- با تصمیم کنگره، شورای مرکزی و یا به درخواست یک سوم اعضای حزب، همه‌پرسی به اجرا گذاشته میشود

ماده ۳- همه پرسی تحت مسئولیت شورای مرکزی، نظارت "رشد" و توسط گروه کار سازماندهی و تشکیلات برگزار می شود.

ماده ۴- همه پرسی با شرکت حداقل ۶۰ درصد اعضای حزب اعتبار می يابد و با احراز حداقل ۶۰ درصد آرای مثبت شرکت کنندگان به یک گزینه، بشرطی که تعداد آرای مثبت اخذ شذه کمتر ار ۴۰ درصد اعضای حزب نباشد، به نتیجه می رسد.

ماده ۵- گزينه رای سفید در همه پرسی تعبيه و جزو آرای مشارکت کنندگان محسوب می شود.

تبصره: آيين نامه اجرائی همه ‌پرسی توسط شورای مرکزی تهیه و تصویب می شود

 

فصل هشتم: بخش مالی

ماده ۱ـ هزینه‌های مالی «حزب چپ ایران (فدائیان خلق)» از طریق حق عضویت و کمک‌های مالی اعضا و دوستداران تامین می‌شود.

ماده ۲ـ شورای مرکزی موظف است گزارش مالی حساب‌رسی شده را به کنگره ارائه دهد.

فصل نهم : نقض اساسنامه

ماده ۱- در صورت نقض اساسنامه توسط عضو حزب، اقدام انضباطی صورت می گیرد. اقدامات انضباطی عبارتند از: تذکر شفاهی، تذکر کتبی، تعليق عضويت به مدت معين و لغو عضويت. لغو عضویت حداکثر اقدام انضباطی است.

ماده ۲- شکل دادن و مشارکت در سازماندهی اراده ای مغاير با مواضع حزب در بيرون از حزب، از مصادیق نقض اساسنامه است.

ماده ۳- بر مبنای بند ۲ فصل سوم اساسنامه، تبلیغ تبعیض نژادی، ملی و قومی، جنسیتی و سنی نقض اساسنامه است.

ماده ۴- در صورت عدم پرداخت حق عضویت طی شش ماه متوالی بدون دلیل موجه، عضویت لغو می شود.

ماده ۵- لغو عضویت با پیش‌نهاد واحد پایه و تایید گروه کار سازماندهی و تشکیلات، موضوعیت یافته و با تصمیم‌گیری شورای مرکزی صورت عملی پیدا می‌کند. عضو اخراج شده حق دادخواهی به ارگان «رشد» را دارد. در صورت اعتراض عضو اخراج شده به حکم «رشد»، حکم قطعی توسط کنگره داده خواهد شد.

فصل دهم: انحلال «حزب چپ ایران (فدائیان خلق)»

ماده ۱- انحلال «حزب چپ ایران (فدائیان خلق)» با رای موافق حداقل ۷۵ درصد اعضای آن امکان‌پذیر است.

ــــــــــــــ

این اساسنامه با ۱۰ فصل ۴۹ ماده، ۵۹ بند و ۱۸ تبصره در کنگره دوم حزب به تاریخ ... به تصویب رسید.

-------------------------

پیوست اساسنامه

تعاريف

تعریف برخی مفاهیم به کار گرفته شده در این اساسنامه:

۱. مصوبات کنگره به تمامی تصمیم‌ها از جمله برگماری‌ها گفته می‌شوند که با رای اکثریت اعضای کنگره اخذ شده باشند.

۲. رای اکثريت عبارت است از :

الف) اکثریت مطلق، یعنی پنجاه درصد آرا به علاوه‌ی یک رای؛

ب) اکثريت نسبی، یعنی بیشترین رای در میان گزینه‌های رای‌گیری؛

ج) اکثریت موردی، در موارد خاص که در اساسنامه و آيين‌نامه کنگره تعریف شده اند،

۳. آيين نامه ها اسنادی هستند که موضوعات حوزۀ فعالیت و ضوابط کار هر ارگان حزبی را مشخص می کنند. آيين نامه ها توسط خود ارگان حزبی برپايه اساسنامه حزب، تدوین و در همان ارگان تصویب می شوند و مفاد آيين نامه ها نباید با بندهای اساسنامه در تناقض باشند.

۴. سند «راستاهای عمومی برنامه» حاوی اهداف، ارزش ها و ديدگاه های حزب همراه با خطوط کلی برنامه پیشنهادی ما برای تحول دموکراتیک و عدالت محور در کشور است.

۵. ساختار، موازین و مناسبات حزبی در واقع همان مفادی هستند که در اساسنامه حزبی مندرج بوده و روابط متقابل اعضا و ارگانها را در درون حزب نظام مند می کنند.

۶. دمکراسی نمایندگی در اساسنامه به معنی این است که ارگان های اداره کننده حزب در فاصله دو کنگره، توسط نمايندگان کنگره انتخاب می شوند. ارگان های منتخب در مقابل کنگره و اعضا پاسخگو هستند و تصميمات در ارگان های حزب با رای اکثريت اعضای آن اتخاذ می شوند.

۷. منظور از دمکراسی مشارکتی، تامین شرایط و سازوکارهای لازم برای تاثيرگذاری و مشارکت اعضا در حيات حزبی است.

۸. منظور از دمکراسی مستقیم مراجعه مستقيم به اعضای حزب در موضوع معین از طريق همه پرسی است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

دیدگاه‌ها

جهانگیر

با سلام از انجا که حسابرسان قسم خورده بعنوان چشم بیدار ملت تلقی می شوند. پیشنهاددارد  ماده ۲ فصل هشتم بشرح زیر اصلاح شودـماده2- شورای مرکزی موظف است گزارش مالی حساب‌رسی شده توسط یکی از حسابداران رسمی ایران که عضو سازمان باشدرا به کنگره ارائه دهد.

د., 25.10.2021 - 05:38 پیوند ثابت
جواد

باسلامی مجدد.مثلا اگردرسال پنجاه بعدازآن ضربات هولناک فداییان کسی مانندرفیق خلیق ویارفیق کریمی باتجربه های این زمان وحتی بادیدگاهی درآن زمان وجودداشت حتمایک عقب نشینی موقتی به سازمان میدادوکادررهبری رایا ازمرکزویا ازایران دورمیکرد.وهنوزرفیق حمیداشرف ویارفیق مومنی ودیگررهبران هم شایدتاکنون میبودندوسازمان وضعیت واعتلای بیشتری نسبت به الان میداشت هرچندحزب چپ یکتنه توانسته به جایی که شایسته رسیدن فداییان بودبرسد.دست خودآدم که نیست گاهی رویا هم لازم است.

ش., 23.10.2021 - 11:20 پیوند ثابت
جواد

حجت عزیز،هرفردی تخصصی داردواستعداددرزمینه خاص .مثلا کسیکه دکترای اقتصاداست نه بایدتخصصش رانادیده گرفت ونه بایدبه او کارگرافیک برای تبلیغات داد.بگونه مکانیکی هم نمیشودبه کسی مسئولیت داد.بله حتمابایدحزب دائم جوانترهاراباآموزش بالابکشدچون گذرعمرقطعی است وحتمابرای بزرگان حزب زمانی میرسدکه بایداستراحت بیشتری بکنند ،اماصرف گردشی بودن یک مسئولیت مزیتی محسوب نمیشودبلکه استفاده موثرازتجارب تراکمی وتخصص های متنوع اعضا،میتواندهم درمصرف کمترزمان وهم دردرخشان بودن عملکردحزب موثرواقع شود.نه دیدمکانیکی ونه حتی بیولوژیک بلکه بالاترازآن یک انسان باتجارب خاص وتخصص خاص وحتی باشدت انگیزه کمترویابیشتر.ببخشیدفکرکنم کمی رمانتیک شد.

ش., 23.10.2021 - 10:31 پیوند ثابت
حجت نارنجی

با درود به شما! در مورد نکته ایی که نوشته اید در عین تایید بر امر بهره گیری بهینه از تخصص افراد در جای متناسب با آن تخصص، میخواهم بپرسم که آيا بهره کیری از این تراکم تجربه در یک فرد فقط در صورتی میتواند منشا خدمات به حزب باشد که فرد مورد نظر در مسولیت ویژه ایی بطور مدام نقش ایفا کند؟ یا در جایگاه دیگری نیز میتواند منشا همان خدمات باشد؟ مثلآ کسی که کارشناس ارشد اقتصاد است، بطور مدام باید  مسول کارگروه اقتصادی باشد و اگر عضو کارگروه باشد تجاربش مورد استفاده قرار نمیگیرد؟  توجه دارید که بند مورد اشاره شما، باقی بودن در یک مسولیت خاص را برای دور های متمادی ممنوع کرده. احتمالآ اصطلاح «رهبران مادام العمر» را شنیده اید. منظور از بند مورد نقد شما، پیشگیری از وقوع چنین حالتی است. 

چ., 20.10.2021 - 23:19 پیوند ثابت
مسعود

به نظرمن فراکسیون درتعریف عملیاتی بایداینگونه تعریف شود.دیدگاه های متفاوت دررابطه بااهداف کلی مثلا اتحادبااصلاح طلبان .چون کسی که واردحزب میشوداسنادحزب راخوانده وهمه راقبول میکندپس نمیتوانداختلاف استراتژیک باحزب پیداکندولی دریک یاچندهدف کلی ممکن است دیدگاه متفاوت داشته باشدکه روندتاریخی جامعه دیدگاه درست این یا آن فراکسیون راتاییدمیکندوعملا حزب مسلح به تمامی احتمالات معقول میشود.ونکته دیگراینکه حزب بایدیک شورای رهبری دوم یا مخفی هم داشته باشدبسته به شرایط جامعه .

د., 18.10.2021 - 22:51 پیوند ثابت
جواد

ماده هفت ازفصل سوم به نظرمن اشتباه است چون یکسری تجارب تراکمی درطی زمان بدست می آیدکه بااین بندآن تجارب صفرمیشود.یافکری به حال انتقال تجارب پیداشودویااین بندحذف شود.افرادی ممکن است براساس هوش بالا ونشستن درجای درست چنان مشعشعانه انجام وظیفه کنندکه یکتنه حزب رابالابکشند.به هرصورت فکری باید به حال تجارب تراکمی بایدکرد.ودیگرآنکه هرعضوبایدحتمایک کارتخصصی رابعهده بگیردازآموزش تاکارگروه های حرفه ای دیگر،مثلا کسیکه کارشناس ارشداقتصاداست حتمابایددرحوزه کارگروه اقتصادی کارکند.ویا حوزه های هنری (مانندگرافیک برای نشریات وپوسترهاویاتمام مواردتخصصی دیگرمورداستفاده درتخصص های موردنیاز حزب)

د., 18.10.2021 - 20:52 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید