رفتن به محتوای اصلی

نه به اشغال، نه به جنگ! آری به اجرای قطعنامه های سازمان ملل متحد!

نه به اشغال، نه به جنگ! آری به اجرای قطعنامه های سازمان ملل متحد!
درباره بحران قره باغ و جنگ میان دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان

درباره بحران قره باغ و جنگ میان دو جمهوری آذربایجان و ارمنستان

نه به اشغال، نه به جنگ!

آری به اجرای قطعنامه های سازمان ملل متحد!

آتش جنگ میان دو کشور همسایه‌ی ما – جمهوری‌های آذربایجان و ارمنستان- بار دیگر شعله‌ور شده و با برجای گذاشتن بیش از چند صد کشته و زخمی، فاجعه گریز از خانه و کاشانه دیگری را بر ساکنین این منطقه جنگی تحمیل کرده است. در این کانون بحران و درگیری چندین ده ساله، باز جنگی سربرآورده که همانند هر کانون‌ تنش دیگر در جهان، با توجه به اهمیت ژئوپلتیک منطقه، محل تلاقی منافع نیروها و دولت‌های مختلف رقیب و یا مخالف منطقه‌ای و جهانی است. اخبار منتشره حکایت از تحرکات لجستیکی مشکوک و اعزام آشکار نیروهای تقویتی مزدور از سوی مداخله جویان پنهان و آشکار به این منطقه جنگی دارد که خود همین تحریک و تحرکات وضعیت را بیش از پیش پیچیده‌تر می‌کند. تردیدی نیست که در صورت تداوم جنگ و تشنج، مردمان این دو کشور و همچنین مردم کشورهای همسایه گرفتار آسیب جدی‌ خواهند شد.

نقطه‌ی کانونی بحران و سبب جنگ و درگیری، تداوم اشغال ولایت قره باغ کوهستانی و چند ناحیه از اراضی جمهوری آذربایجان توسط ارمنستان و سازمان‌های مسلح تحت حمایت این کشور است. اشغال این اراضی که ٢٠ درصد از اراضی جمهوری آذربایجان را تشکیل می‌دهد، در طول دو- سه دهه اخیر سبب آوارگی و فلاکت چند صد هزار نفر از ساکنان این مناطق شده است. متأثر از این و در نتیجه قطع رابطه دو کشور همجوار، مشکلات اقتصادی در ارمنستان نیز ابعاد بیشتری یافته و منجر به موج مهاجرت ناگزیر بخش عظیمی از مردم آن کشور شده است.

آسیب دیدگان این کانون درگیری، مردمان هر دو جمهوری همسایه‌اند و سود بران آن اما، حاکمان عموماً فاسد و محافل ناسیونالیستی افراطی هر دو طرف و نیز قدرت‌های بزرگ منطقه‌ای و جهانی هستند. همه آنانی که بعد از سقوط اتحاد شوروی با دسایس و ترفندهای گوناگون، و به ویژه شعله ور ساختن آتش ملیت گرایی در میان اهالی مناطق مختلف، کوشیده‌اند و می‌کوشند این و یا آن منطقه را پایگاهی برای اعمال نفوذ علیه رقبای سیاسی- اقتصادی و نظامی خود کنند. هم اکنون چندین دولت غربی، روسیه، ترکیه، جمهوری اسلامی و هر یک نیز به طریقی در دوام اشغال یا برخی در شعله‌ورتر کردن جنگ دخیل‌اند. قربانی این جنگ ناسیونالیستی توده زحمتکش ارمنی و آذربایجانی است.

متأسفانه و علیرغم تاکید همه کشورهای جهان بر مالکیت جمهوری آذربایجان روی مناطق اشغال شده در قره باغ و به رغم قطعنامه‌های متعدد سازمان ملل متحد در محکومیت دولت ارمنستان، این کشور و نیروهای محلی تحت حمایت آن حاضر به عقب نشینی از مناطق اشغالی و مواضع خود نیستند. تلاش‌های بین المللی، به ویژه "گروه مینسک" نیز تاکنون نتوانسته بر این بحران نقطه پایان نهد. حال آن‌که تجربه و واقعیت‌ها بیانگر آنند که این مسئله راه حل نظامی ندارد و نتیجه تداوم این سرکشی، شکل گیری شرایط نه جنگ و نه صلح است، که بروز جنگ گهگاه را باید پیامد اجتناب ناپذیر چنین شرایطی دانست. از جمله این بار که خیز دولت آذربایجان برای بازپس گیری اراضی اشغال شده، به جنگ تمام عیار میان طرفین منجر شده است.

حزب چپ ایران (فدائیان خلق) از بروز جنگ میان این دو کشور همجوار که هر دو نیز همسایه ایران هستند، عمیقاً متاسف و به شدت نگران است. ما خواهان پایان یافتن هرچه فوری این درگیری نظامی و اعلام آتش بس و برگشت طرفین بر سر میز مذاکره هستیم. مذاکراتی که پایبندی دولت ارمنستان به میثاق‌های شناخته شده بین المللی، اجرای مفاد قطعنامه‌های سازمان ملل متحد، دست شستن از اشغالگری و احترام به حق حاکمیت ملی جمهوری آذربایجان را لازم الاجرا کند و از سوی دیگر جمهوری آذربایجان را نیز موظف و ملزم بدارد که همه حقوق ملی و انسانی شهروندان ارمنی این جمهوری را بدون هیچ تبعیض و تضییقی تامین و تضمین کند؛ همانگونه که امنیت و حقوق ملی هر آذربایجانی در ارمنستان باید بطور کامل مراعات شود.

ما در عین حال و مخصوصاً نظر به این‌که تنش و جنگ جاری در همسایگی کشورمان قرار دارد، تاکید داریم که باید با اجتناب از هرگونه سیاست ماجراجویانه و تشنج افزا در این کانون بحرانی، رفتاری در پیش گرفته شود که کشور را درگیر تنش دیگری نکند. حضور در این بحران تنها زمانی می تواند توجیه پذیر باشد که در خدمت حل بحران و رساندن طرفین به صلح قرار گیرد.

هیئت سیاسی - اجرائی حزب چپ ایران (فدائیان خلق)

١٠ مهرماه ١٣٩٩ برابر با ١ اکتبر ٢٠٢٠

 

دیدگاه‌ها

علی

فقط در کامنت قبلی چیزی یادم رفت که  اتش بس و مذاکره ای احتمالا در کار نخواهد بود تا اینکه اول ارمنستان باید از تمام خاک اذربایجان بیرون برود  بعد مذاکره .  اول اتش بس و مذاکره در حالی که ارمنستان در خاک اذربایجان است اتفاق نخواهد افتاد. خوب روسیه و فرانسه . ایران هم ان را می گویند.
همه باید به ارمنستان فشار بیاورند از خاک اذربایجان خارج شود تا زمینه مذاکره فراهم گردد.
 

ی., 04.10.2020 - 04:48 پیوند ثابت
علی

 اعلامیه منصفانه است. متاسفانه تعداد کشته شده گان از دو طرف بیش از ۱۰۰۰ هزار نفر است تا امروز.
هنوز نبرد های سنگین و تن به تن را در پیش رو داریم. اگر از ارمنستان روسیه حمایت نکند ۲ هفته دوام نمی اورد.
تا انجا که من می دانم این جنگ حتی یک میلیون کشته بدهد اذربایجان تا بیرون راندن ارمنستان ارام نخواهد گرفت.
کشور های . اکراین - پاکستان- ترکیه- افغانستان- بوسنی -هرزگون- ترکمن های عراق- اتحادیه کشور های اسلامی. قیر قزستان- ازبکستان- ترک های ایران .ترک های قشقایی ایران- و بعضی از گروه های کشور های اسلامی رسما از اذربایجان حمایت کرده اند و مطمعنن اگر روسیه یا فرانسه مستقیم دخالت کنند  کشورهای حمایت کننده از اذربایجان بیشتر خواهد شد مسله ای که تا حدود زیاد دست روسیه و فرانسه را بسته است.
انها کاملا از این مسایل اگاهند.
پس ارمنستان از جنگ و وقت تلف کردن جز کشته و ویرانی از هر دو طرف سودی دیگر نخواهد برد.
توجه داشته باشید ارمنستان از هر چهار طرف در روی نقشه در محاصره کشور های ترک قرار گرفته.
مثلا گرجستان اجازه نداد روسیه از اسمان ان به ارمنستان اسلحه بفرستد.
در هر حال چرا شما کاپی این اعلامیه را برای دولتهای ارمنستان-اذربایجان -روسیه- فرانسه - اتحادیه اروپا- ووو نفرستادید؟؟ شهروندان ایران برای این اعلامیه چه نقشی میتوانند اجرا کنند ؟ هیچ.  
پس این اعلامیه را بدستان کسانی برسانید که می توانند کاری انجام دهند شاید این اعلامیه هم در انها تاثیر گذار باشد. 

ی., 04.10.2020 - 04:21 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید