رفتن به محتوای اصلی

برندگان جنگ اوکراین

برندگان جنگ اوکراین

امروز، سه شنبه ۷ فوریه، سود سالانۀ شرکت "بریتیش پترولیوم" (BP) در سال ۲۰۲۲ اعلام شد. بنا به اخبار، سود این شرکت در سال گذشته برابر ۲۷.۷ میلیارد دلار بوده است. این مقدار، بالاترین سود سالانۀ این شرکت در طول تاریخ آن است و در قیاس با ۱۲.۸ میلیارد دلار سود سال پیشتر آن، حاکی از افزایشی حدود ۱۲۰ درصد.

کسب چنین سود نجومی در سال گذشته ابداً محدود به بریتیش پترولیوم نیست. در روزهای گذشته سود سالانۀ دو غول نفت و گاز دیگر، شرکتهای شل و اکسون موبیل، نیز اعلام شد. سود سالانۀ این دو شرکت نیز بالاترین رکورد در طول تاریخ آنها بوده و عیناً افزایش مشابهی داشته است. سود شل و اکسون موبیل در سال ۲۰۲۲ به ترتیب حدود ۴۰ میلیارد و ۵۶ میلیارد دلار، و در سال پیشتر ۱۸ میلیارد و ۲۳ میلیارد دلار بوده است. از این قرار سود این دو شرکت نیز در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال پیش از آن ۱۲۵ و ۱۴۵ درصد افزایش داشته است.

چند اشتراک دیگر: ۱- این سود سرشار تماماً "به یمن" جنگ اوکراین نصیب این شرکتها شده است؛ ۲- مالیات سالانۀ این شرکتها به واقع ناچیز است. برای نمونه مالیات شل بابت سود گفته شده حدود ۱.۵ میلیارد دلار خواهد بود؛ ۳- علیرغم اعاها دایر بر "سرمایه گذاری اساسی" در انرژیهای پایدار، میزان این سرمایه گذاریها نامعلوم و در هرحال غیر اساسی است. سرمایه گذاری شل در انرژیهای پایدار کمتر از یک هفتم سود گفته شده است؛ ۴- و شاید قابل توجه ترین اشتراک این که شرکتها، سوای سود هنگفتی که به سهامداران شان خواهند پرداخت، بخش قابل توجهی از سودهای گفته شده را به بازخرید سهام خودشان اختصاص داده اند. این کیفیت موجب می شود سود باز هم بیشتری به جیب سهامداران اصلی این شرکتها سرازیر گردد.

 

دیدگاه‌ها

علی پورنقوی

مهران عزیز،
سلام و ممنون از توجه شما
صمیمانه بگویم که من از اشارۀ زلنسکی به این سودها و افتخار به سهمی که در این وضع داشته، اطلاع ندارم. ممنون می شوم اگر در این باره منبعی اعلام کنی.
با احترام
پورنقوی 

چ., 08.02.2023 - 22:08 پیوند ثابت
علی پورنقوی

امیرحسن پویا عزیز
سلام و ممنون از توجه شما
همچنان است که شما نوشته ای: سود نجومی در سال گذشته مطلقاً محدود به بریتیش پترولیوم یا، کلی تر، محدود به شرکتهای نفت و گاز نبوده است. کامنت شما دامنۀ گسترده تر سودهای نجومی را ترسیم کرده است. توجه داری که در نیم نگاه بالا هم تصریح شده که "کسب چنین سود نجومی در سال گذشته ابداً محدود به بریتیش پترولیوم نیست". آنچه موجب محدود کردن شرکتهای مورد نظر در نیم نگاه به شرکتهای نفت و گاز بود، نه فقط سود نجومی آنها، بلکه دیگر جنبه های مشترک بین آنها نیز بود.
قطعاً از نظر شما دور نمانده است که در نیم نگاه با عنوان "افول ستارۀ بخت داوس" من نیز به گزارش آکسفام استناد، و به تشدید شکاف بین ثروت و فقر تأکید کرده ام.
با احترام
پورنقوی

چ., 08.02.2023 - 22:00 پیوند ثابت
امیر حسن پویا

این فقط شرکت بریتیش پترولیوم نیست که در سال ۲۰۲۲ سود نجومی داشته است. شرکت مرسک لاین(Maersk-skib Line)  یا همان  (AP Møller Mærsk) که یک شرکت دانمارکی  حمل ونقل کشتیرانی است که فعالیت بین‌المللی دارد، مبلغ نجومی سود مازاد این شرکت  29,3 میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ را اعلام شده است. این سطح سود مازاد (بعد از همه هزینه ها و قبل از مالیات) در تاریخ این شرکت دانمارکی بی سابقه و رکورد است. با این وجود همچون همیشه و همه سال های گذشته تیم بزرگی از وکلا را مجهز و آماده کرده است تا پرداخت مالیات خود را به دولت و صندوق عمومی به حداقل برساند، که از  حمایت اکثر احزاب دست راستی دانمارک هم در این زمینه برخوردار است.

شرکت های دیگری نظیر شرکت های مختلف دارویی هم اعلام سود های سرشار و نجومی در سال ۲۰۲۲ کرده‌اند، که در واقع نشان از یک ترند عمومی دارد.

در این میان  افزایش زیاد تورم و قیمت انرژی باعث نشده است که حقوق ها افزایش یابد و در نتیجه بار همه سود های نجومی که به جیب اقلیت ناچیز سهامداران عمده این شرکت ها و بعضا اندک تعداد  اشخاص حقیقی که صاحب این شرکت ها هستند، 
بدوش  اکثریت حقوق بگیر و همچنین عمدتا اکثریت مردم تهیدست است . 
برای اطلاع بیشتر بررسی  آمار در سایت  oxfam.org 
هم توصیه می‌شود 

چ., 08.02.2023 - 12:52 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید