رفتن به محتوای اصلی

نە بە جنگ و تجاوز، آری بە صلح و آزادی !

نە بە جنگ و تجاوز، آری بە صلح و آزادی !

در گزارش نشریە ارگان اتحادیە کارکنان بخش خدمات و اداری نروژ نوشتە بودند، کنفدراسیون اتحادیە های کارگری روسیە در جنگ اکراین جانب دولت روسیە را گرفتە و کنفدراسیون نروژ جانب اکراین را گرفتەاند.

تفرقە بر سر حملە روسیە بە اکراین تا جایی کە من اطلاع پیدا کردم در اتحادیە های بسیاری از کشورها نیز بوجود آمدە است. این خبرها من را بە یاد موضعگیری انترناسیونال دوم در جنگ جهانی کە منجر بە شکاف و انشعاب در جنبش جهانی کارگری شد انداخت. اکثریت رهبران انترناسیونال دوم بە حمایت از کشورهایشان در جنگ اول کە جنگی امپریالیستی بین قدرتهای بزرگ جهانی بر سر تقسیم جهان و یا در واقع باز تقسیم جهان و مستعمرات بود انداخت. گروهی از رهبران و در راس آنان لنین بکلی و بە درستی با حمایت انترناسیونال از جنگ و دعوت از کارگران بە شرکت در جنگ مخالفت کردند و در موضع گیری جداگانەای از کارگران خواستند از شرکت در جنگ خوداری کنند و لولە تفنگ هایشان را بجای گرفتن بە سوی همدیگر بە سوی حاکمان جنگ طلب و استعمارو استثمارگر کشورهای شان نشانە بروند.

اکنون اما این شعار زمینە چندانی ندارد و کمتر حزبی را می شود سراغ گرفت کە چنین شعاری را بخواهد طرح کند. کما اینکە تعدادی از احزاب چپ و اتحادیە های کارگری نیز هم اکنون تلویحا بە جای دمیدن بر شیپور صلح بە صراحت جانب یکی از طرفین جنگ را گرفتەاند و داستان انترناسیونال دوم را در اذهان تکرار و تداعی می کنند.

آلترناتیو جنگ صلح و حل مناقشە از طریق مذاکرە و احترام بە حق حاکمیت ملل بر سرزمین شان است. راە حل پایدار و عادلانە دیگری وجود ندارد. بهمین جهت کارگران روسی، اوکراینی، اروپایی و امریکایی و بقیە کشورهای جهان نیرویی هستند کە  بایستی پرچم صلح را در کشورهای خود برافرازند و بجای موضعگیری لە یا علیە یکی از طرفین این جنگ کە جز بدبختی و فقر و دشمنی بی جهت و زیانبار برایشان ندارد، علیە این جنگ و برای پایان دادن بە آن و برقراری صلح وارد عمل شوند. بگذار فریاد نە بە جنگ و تجاوز، آری بە صلح و آزادی در روز جهانی همبستگی کارگران در سراسر جهان طنین انداز شود.

جنگ اوکراین یا درست تر گفتە باشیم جنگ ناتو و روسیە کە با تجاوز روسیە بە اکراین شدت پیدا کرد موجی از کشتار ویرانی و مهاجرت را در اوکراین وخشونت و نفرت و تفرقە را میان مردم دوکشور با خود بە همراە آوردە است. دامنە کشتار و ویرانی ها گرچە هنوز از مرزهای اوکراین فرا تر نرفتە است اما نفاق و دشمنی را در سراسر عالم بین خلق ها دامن زدە است.

از زمان جنگ دوم جهانی تا کنون آتش جنگهای بسیار مخرب و پرتلفاتی در بسیاری از کشورها توسط کشورهای بزرگ وامپریالیستی یا بە تحریک آنها در نقاط مختلف جهان بر افروختە و شعلە ور شدە اند. جنگ های بە مراتب بزرگتر و خونبارتر از جنگ اکراین. جنگ کرە، جنگ ویتنام جنگ های اعراب و اسرائیل، جنگ الجزیرە و فرانسە، جنگهای عراق، افغانستان، لیبی، یوگسلاوی...،اما هیچ کدام بە اندازە این جنگ این همە تفرقە و نفرت و نگرانی و وحشت و جنب و جوش و حساسیت در دنیا ایجاد نکردە و جهان را این همە با خطر جنگ جهانگیر سوم نزدیک نکردە بودند. این در حالی است کە خسارات مالی و انسانی جنگ اوکراین از همە جنگ های نامبردە هنوز بسیار کمتر و ابعاد آن کوچکتر است.

بر پا دارندگان و زمینە چینان این جنگ هم مشخص و اهداف آنان نیز روشن است. در این جنگ نیز مانند همە جنگ های گذشتە حتا در جنگ هایی کە یک طرف آنها نیروهای ضد استعماری بودەاند دعوای اصلی بر سر منافع اقتصادی و سلطە بر ذخایر طبیعی و مناطق ژئو پولیتیک بودە است.

حملە روسیە بە اکراین و جنگ روسیە با ناتو نیز از این قاعدە مستثنی نبودە ونیست. گذشتە از اینکە کدام طرف در این جنگ دست بالا را پیدا کند وبرندە شوند، سهمی از نفع طرف برندە نصیب مردم عادی کشور کە نمی شود هیچ بلکە تاوان خسارات جنگ و مصیبت های آن را نیز تودە مردم زحمتکش بایستی تا سالها تحمل کنند. در کشور بازندە وضع مردم بە مراتب رنجبارتر می شود. مردم گرچە نقش گوشت دم توپ صاحبان سرمایە و قدرت را دارند و همە جنگ ها با نام آنها برافروختە می شود اما حقوق و منافع آنان در این میان محلی از اعراب ندارد. یعنی در واقع مردم در هر صورت بازندە جنگها بودە و خواهند بود و برندگان این جنگها نیز کنسرن های تولید کنندە اسلحە و شرکتهای فراملی هستند.

در جنگ ایران و عراق صدها هزار نفر کشتە و معلول شدند، شهرها و زیرساخت های بسیاری از هر دوکشور تخریب شدند و در طول جنگ درد و رنجهای زیادی را جنگ بر آنان تحمیل کرد و دەها سال است کە مردم عادی در هر دو کشور دارند تاوان آن جنگ جنایتکارانە را با گوشت و پوست خودشاتن می دهند اما صاحبان و وارثان رژیم صدام و خمینی ثروتهای کشور را بە انحصار خود درآوردەاند. مردم عراق و ایران اما بسیار فقیرتر از قبل از جنگ شدەاند. نتیجە جنگ امریکا در عراق، لیبی و افغانستان برای مردمان این کشورها نیز جز مرگ، فقر، آوراگی ویرانی و تفرقە و کینە و عقب رفتگی نداشتە است. ادامە و طولانی شدن جنگ اکراین با تحریکاتی کە برای دامن زدن بە آن صورت می گیرد متاسفانە محلتمل است و می تواند در صورت تداوم بە جاهای خطرناکی بکشد و کنترل آن از دست برود و جهان را با فاجعە بی سابقەای روبرو بماید.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید