رفتن به محتوای اصلی

دستمزدهای زیر خط فقر و فزون خواهی روسای اتاقهای بازرگانی

دستمزدهای زیر خط فقر و فزون خواهی روسای اتاقهای بازرگانی

 میزان افزایش اسمی ٥٧،٤ درصد بە دستمزد حداقل بگیران برای سال ١٤٠١ بە شدت مورد اعتراض کارگران قرار دارد. انتظار می رود کە با پایان یافتن تعطیلات نوروزی و حذف ارزترجیحی اختصاص یافتە بە واردات کالاهای اساسی و مشخص شدن تاثیرات آن روی معیشت و زندگی مزد و حقوق بگیران کار اعتراض بە دست پخت امسال شورای عالی کار بیشتر از حالا بالا بگیرد.

پیشبینی گسترش اعتراضات آن قدر محرز می نماید کە حتی تعدادی از کارگزاران حکومت در تشکلها و امورات کارگری امثال علیرضا محجوب، حسن صادقی و اکبر شوکت را هم ظاهرا از همین حالا وادار بە اعتراض نرم همراە با دادن هشدار نمودە است.

اکبر شوکت (رئیس کانون سراسری انجمن‌های کارگران ساختمانی) بە خبرگزاری ایلنا گفت:" در بخش ساختمان در سه سال گذشته حدود ۷۰۰درصد تورم داشتیم. قیمت ساخت یک بنا در سال ۹۷ متری یک میلیون تومان بود اما در سال ۱۴۰۰ به متری ۷ تا ۸ میلیون تومان رسید. در مورد کالاهای دیگر نیز همین افزایش قیمت چند صد درصدی را داشتیم؛ به طور مثال گوشتِ کیلویی ۲۵ - ۳۰ هزار تومانِ ابتدای سال ۹۷ به کیلویی ۱۶۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ رسید. این درحالیست که این نرخِ تورم در دستمزد کارگران لحاظ نشد در سال ۱۴۰۰ شاهد فقیرتر شدنِ مردم و به خصوص کارگران شدیم و امیدواریم دولت و مجلس با تصمیمات اشتباه وضعیت را در سال آینده بدتر نکنند".

علیرضا محجوب نیز گفت:"حذف ارز ترجیحی افزایش دستمزد سالیانە را بر باد می  دهد". .

روسا و سخنگویان کارفرمایان و روزنامە و رسانە های متعلق و هم خط و ربط با آنان نیز مانند سالهای گذشتە کە اساسا هر سالە بە بهانەهای مختلفی با هر اندازە افزایش ظاهری در دستمزدها عادت کردەاند حتی پس از تصویب در شورای عالی کار علیە آن تبلیغ و تهدید بنمایند، امسال نیز بە مخالفت با آن برخاستە و کارگران را تهدید بە اخراج می کنند.

حسین جوشقانی در ٢٨ اسفند در مقالەای کە با عنوان "سال عدم قطعیت" در روزنامە دنیای اقتصاد منتشر کرد پس از تائید حذف ارز ترجیحی ٤٢٠٠ تومانی کالاهای اساسی و دارو، بە افزایش ٥٧،٤ درصدی دستمزد حداقل بگیران نیز ایراد گرفت و آن را دخالت در کار بازار خواند و نوشت:" فکر می‌‌‌کنم سیاست شکست‌‌‌خورده دلار ۴۲۰۰تومانی، عیان‌‌‌ترین درسی است که از سال ۱۴۰۰ می‌‌‌توانند بگیرند. نکته ناراحت‌‌‌کننده و غم‌‌‌انگیزی که این درس داشت، این بود که همزمان با تعیین‌تکلیف شدن ارز ترجیحی، به فاصله چند روز بعد از آن وزیر رفاه که مدرس اقتصاد است، ۵۷‌درصد حداقل حقوق را برای قشری از کارگران افزایش داد و ادعا کرد که با نظارت بر بنگاه‌‌‌ها، مانع تعدیل نیرو خواهند شد. این موضوع نشان می‌دهد که هنوز هم سیاستگذاران از موضوعاتی مانند دلار ۴۲۰۰تومانی عبرت نگرفته‌‌‌اند. وقتی در بازارها مداخله می‌‌‌کنید، چه بازار پول، چه بازار ارز و چه بازار نیروی کار،...". صحبت های این اقتصاددان طرفدار بی کم و کاست سپردن اختیار انسان و کالا بە مکانیسم بازار صراحت دارد. نتیجە عملی این رهنمود می شود چند برابر شدن قیمت کالاهای کە با ارز ترجیحی فروختە می شد و عدم افزایش دستمزد ها.

 و "خسرو فروغان گران‌سایه" رئیس کمیسیون بازرگانی اتاق بازرگانی نیز در اظهارات اعتراض گونەای کە نسبت بە سیاستهای دولت ایراد نمود و متن آن در سوم فروردین توسط روزنامە آفتاب منتشر شد نوشت: به نظر می‌رسد اتفاقاتی که رخ داده برای حوزه بازرگانی داخلی ما اتفاقات خوبی نیست. حداقل دستمزد حدود ۵۷ درصد افزایش  داشته ..."

این مخالفتها همراە با تهدید هایی توسط عدە دیگری از مقامات کارفرمایی در حالی انجام می گیرد کە اولا ٥٧،٤ درصد بە اصطلاح افزایش سطح دستمزد حداقل بگیران را بە ٤ میلیون و ١٧٩ هزار تومان می رساند کە این مبلغ کمتر از نصف هزینە سبد خانوار است کە توسط شورای عالی کار بە تصویب رسیدە، ثانیا این مقدار تنها شامل حداقل بگیران می شود و سایر سطوح مزدی تنها ٣٨ درصد افزایش دادە شدە و ثالثا نمایندگان سازمانهای کارفرمایی در شورای عالی کار زیر مصوبە را امضا کردەاند.

دستمزد مصوب در واقع محکوم کردن کارگر و خانوادە اش بە سر کردن با زندگی نیمە گرسنە است. کما اینکە دادهای کارشناسی هزینە سبد خواربار را بین ١٤ تا ١٦ میلیون برآورد کردەاند و تشکلهای وابستە بە حکومت نیز هزینە های خانوار را ١١،٢ میلیون محاسبە نمودەاند. از اینها کە بگذریم کارفرما خود هر سالە بیشتر از افزایش هزینە ای کە پیدا می کند قیمت کالاها و خدمات خودشان را از مشتریان شان می گیرند

کارگران و مزد بگیران بە هیچ وجە با این دستمزد بە ظاهر افزایش دادە شدە هم نمی توانند حداقل نیازهای اولیە زندگی خانوادە هایشان را تامین کنند و مجبور هستند بخشی از آن را با اضافە کاری طولانی و کار دوشیفتە تامین کنند کە فشار مضاعف جسمی و روحی مضاعفی برای آنان ایجاد می کنند و بە سرعت آنان را فرسودە می کند.

دستمزدها هر چە کمتر باشد از جهات مختلف بیشتر بە منفعت کارفرمایان و طبعا بە زیان کارگران است. یکی بدترین و فرسایندەترین این جهات تن دادن ناگریز کارگر بە اضافە کاری با شروطی است کە نە قانون بلکە کارفرما تعیین می کند. این رویە در سالهای اخیر با شدت گرفتن نیاز مالی کارگران بیشتر و بیشتر معمول گشتە است. گاها نیز اضافە کاری طولانی موجب خودکشی و یا مرگ ناشی از فشار و خستگی کارگر شدە است. سود اضافە کاری برای کارفرما بسیار بیشتر از استخدام کارگر تازە است. بنا بر این اخراج دستە جمعی کارگران کە با فوت و فن کار و محل کار آشنا هستند بسود خود کارفرمایان هم نیست. وانگهی کارفرما مطابق قوانین موجود نمی تواند بە کارگران تازە استخدام شدە نیز کمتر از دست مصوب قانونی بدهد.

تهدید بە اخراج بخاطر چندر غاز دستمزد اضافە آنهم در وضعیتی کە سهم کارگر از محصول تولید شدە بە زحمت بە ١٠ درصد و حتی کمتر از بنگلادش است، نهایت سودخواهی کارفرمایانی را می رساند کە تنها بفکر افزودن بر سود خود هستند و بس و آسایش را برای کسانی کە برایشان ثروت تولید می کنند نمی پسندند. طبعا در همە جای دنیا کارفرمایان بە فکر افزود بر سود های خود هستند، اما در ایران و کشورهای مشابە ایران وضعیت بدتر است. زیرا کە دولت سرمایەداری غارتگر نوکیسە و بد عادت بر سر کار  است کە بە هیچ قانون و قاعدەای حتی قوانین موجود پایبند نیست و مفری جز زور و سرکوب برای خود نمی بیند. یعنی از کسانی کە قوانین خودشان را هم بر نمی تابند نباید انتظار رفتاری غیر ازاین را داشت. کارخانە داری بر خلاف ادعاهای روسای اتاق های بازرگانی و کارفرمایی کە همە ثروت و درآمد کشور را برای خودشان و حق خودشان می دانند، سود چند طرفە زیادی دارد. کارگر و انرژی ارزان، مالیات کم، انواع امتیازات و تخفیف های گمرکی و بازار مصرفی بزرگ و دنج و کم رقابت و سیستم دولتی فاسد.

اگر تولید و تجارت در هم تنیدە شدە تاب تحمل چندر غاز افزایش ظاهری دستمزد کارگر را ندارد پس این همە ثروت و سرمایە صاحبان سرمایە و تجارت کە نزد آنان انباشتە شدە از کجا آمدەاند؟

در مقابل همە ی این امتیازات اما آنان نمی خواهند آنقدر بە آفرینندگان واقعی ثروت هایشان دستمزد بدهند کە شکمشان را سیر کند!

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید