رفتن به محتوای اصلی

در بحبوحه ناآرامیهای سیاسی در ایالات متحده، اسرائیل و ایران رو در روی هم قرار می گیرند

در بحبوحه ناآرامیهای سیاسی در ایالات متحده، اسرائیل و ایران رو در روی هم قرار می گیرند

اسرائیل در روزهای آخر دولت ترامپ، فشارها بر ایران را تشدید می کند و خطر تلافی جویی ایران را، به ویژه در مناطق نیابتی مانند سوریه ، لبنان ، عراق و به طور بالقوه یمن افزایش می دهد. در تاریخ ۱۲ ژانویه، اسرائیل یک سری حملات گسترده را علیه حداقل ۱٥ هدف مرتبط با ایران در مرزهای عراق و سوریه انجام داد. طبق گزارشات در این جریان این حملات دست کم ۲۳ نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند. یک مقام ارشد اطلاعاتی ایالات متحده گفت که اسرائیل این حملات را بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط ایالات متحده انجام داده است. این حملات تأسیساتی را مورد هدف قرار داد که سلاح های ایرانی در آن نگهداری میشد و مقامات آمریکایی ادعا می کردند به عنوان اجزایی از برنامه هسته ای ایران عمل می کرد. شبه نظامیان فاطمیون وابسته به ایران که عمدتا از نیروهای افغان تشکیل شده است نیز یکی از این اهداف بود.

- اسرائیل طی سالهای اخیر صدها حمله علیه اهداف مرتبط با ایران در سوریه انجام داده است. اما پس از سالهاست که حمله ای با این تعداد کشته و چنین دامنه گسترده ای از اهداف گزارش شده است.

- این واقعه همچنین یکی از معدود دفعاتی است که اسرائیل با هماهنگی علنی با ایالات متحده چنین حملاتی را انجام داده است و همچنین اولین بار است که اسرائیل مولفه هایی از برنامه هسته ای ایران را در سوریه هدف قرار داده است.

- اسرائیل همچنین در اوایل ژانویه موشکهای پاتریوت را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه قبل از سالگرد ترور قاسم سلیمانی در 5 ژانویه به جنوب اسرائیل منتقل کرد. گرچه حمله ای صورت نگرفت اما گفته می شود که برای مقابله با حمله حوثی ها از یمن این موشکها از قبل در جنوب اسراییل قرار داشتند. هرچند حوثی های یمن در مقایسه با اسراییل تا کنون توانایی استفاده از موشکهای دوربرد را از خود نشان نداده اند، گزارش شده است که ایران هواپیماهای بدون سرنشین جدید وبا برد بیشتری را برای این گروه ارسال کرده است،.

اسرائیل به لطف ارتباط نزدیک خود با ترامپ، در حال حاضر از حمایت سیاسی ایالات متحده برای انجام اقدامات پنهانی و نظامی علیه ایران و نیروهای نیابتی آن برخوردار است. اما هنوز مشخص نیست که آیا همین حمایت را از دولت جدید بایدن، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده خواهد داشت یا خیر. در همین راستا، اسرائیل و دولت ترامپ نشان داده اند كه مایلند احتمال هرگونه نزدیكی بین دولتهای بایدن و ایران را در آینده تضعیف كنند. اقدام پنهان علیه ایران و نیروهای نیابتی آن ممکن است اعتماد بین تهران و واشنگتن را قبل از تغییر دولت در آمریکا تضعیف کند.

- در دوران دولت اوباما، اسرائیل حملات زیادی علیه نیروهای ایران و نمایندگان نیابتی آن در سوریه انجام داد. اما استراتژی نظامی آن به دلیل نیاز واشنگتن به همکاری ایران در مذاکره در مورد توافق هسته ای، که به طور رسمی تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می شود، تعدیل شد. از زمان خروج ترامپ از برجام در سال 2018، اسرائیل حملات خود را در داخل سوریه افزایش داده و حتی حملات خود را، گرچه در مقیاسی بسیار کمتر به عراق و لبنان نیز گسترش داده است.

- اسرائیل در مبارزات خود بر علیه نیروهای نیابتی ایران در منطقه، حملات کمتری در لبنان و عراق انجام داده است. لبنان هنوز میزبان حزب الله، توانمندترین نماینده ایران است، در حالی که دولت عراق قادر است از روابط خود با ایران و ایالات متحده برای جلوگیری از اقدامات نظامی آشکار اسرائیل استفاده کند.

رهبران نظامی و سیاسی اسرائیل همچنین در تلاشند تا نشان دهند که اسرائیل آماده است به علت عدم اطمینان در مورد تعهد دولت بایدن برای فشار بر ایران و به ویژه در برابر پیشبرد برنامه هسته ای تهران، اقدامات خود را تشدید کند. در ۱۳ ژانویه، تزاچی هانگبی، یکی از وزرای کابینه اسرائیل از حزب لیکود، گفت که اگر دولت بایدن به برجام بپیوندد اسرائیل می تواند مستقیماً به سایت های هسته ای ایران حمله کند. در همان روز، ناظر هسته ای سازمان ملل متحد همچنین اعلام كرد كه ایران نصب تجهیزات تولید فلز اورانیوم برای تأمین سوخت راكتور تحقیقاتی خود در تهران را آغاز كرده است، كه این خود نقض دیگری از برجام است.

- از سوخت مبتنی بر اورانیوم می توان در تولید سلاح های هسته ای استفاده کرد. هدف اقدام ایران برای شروع تولید چنین سوختی به منظور افزایش فشار بر ایالات متحده برای مذاکره مجدد در مورد توافق هسته ای است.

- ایران همچنین گفته است که غنی سازی اورانیوم را تا ۲۰ درصد در کارخانه زیرزمینی غنی سازی سوخت فردو تولید خواهد کرد، میزانی که نتانیاهو در سال ۲۰۱۲ از آن به عنوان خط قرمز اقدامات نظامی نام برد.

تمایل کلی اسرائیل برای استفاده از زور و تمایل ایران برای کم اهمیت دادن به تعهدات خود در قبال برجام، خطر رویارویی نظامی دیگر اسرائیل و ایران را افزایش می دهد. پیش از تغییر دولت در ایالات متحده، اسرائیل و ایران هردو نشان داده اند که در جهت تأثیرگذاری بر روند مذاکرات ایالات متحده و ایران آماده افزایش تنش هستند. اسرائیل می خواهد به ایران پیام دهد که حملات مخفی و نظامی اش علیه آن هنوز می تواند تشدید شود. افزایش تنش ها به میزان بالاتری امکان ایجاد درگیری نسبت به گذشته ایجاد می کند.

- حملات اسرائیل به نیروهای جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن، از جمله ترور محسن فخری زاده، دانشمند هسته ای ایران در ماه نوامبر، اغلب باعث واکنش های لفظی تندی از سوی ایران، که با چنین حملاتی مشروعیت منطقه ای آن در میان متحدانش کاسته شده است، می شود.

- ایران برای حفظ سطح بازدارندگی و اعتبار، به دلیل حمله اسراییل به نیروهایش در سوریه مقابله به مثل کرده است، که نمونه آن درگیری مستقیم نیروهای ایرانی و اسرائیلی در بلندی های جولان در ماه مه ۲۰۱٨بود که از توپ و موشک استفاده شد.

منبع:
https://worldview.stratfor.com/article/amid-us-political-uncertainty-israel-and-iran-go-head-head

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید