رفتن به محتوای اصلی

برگهایی از تاریخ جنبش سندیکایی کارگران ایران – شماره ١٩

برگهایی از تاریخ جنبش سندیکایی کارگران ایران – شماره ١٩

در قسمت گذشتە این نوشتە در مورد دنبالە روی سیاست های اقتصادی دولت خاتمی در نیمە راە از سیاست های تعدیلی رفسنجانی و تاثیرات آن روزی زندگی و شرایط کاری و مبارزات کارگران گفتیم. در این شمارە روی از سرگیری فعالیت های سندیکایی در دورە خاتمی متمرکز می شویم.

شعارهای اصلاح طلبانە خاتمی در شرایطی کە نارضایتی از سیاست های تعدیلی توام با سرکوب رفسنجانی در جامعە و بخصوص در میان طبقە کارگر و اقشار میانی بە حد اعلا رسیدە بود، بە خلق جنبش گستردە دو خرداد و قدرت گرفتن اصلاح طلبان مخالف رفسنجانی در حکومت منجر شد. این جنبش در آغاز موجی از امید بە تغییر اوضاع سیاسی و اقتصادی و آزادی های مدنی بوجود آورد و بە تبع آن مشوق فعالیت های مدنی گردید. در این میان فعالین سندیکایی جان بدر بردە از سرکوب های دو دهە گذشتە بار دیگر فعالیت برای احیا و گسترش سندیکاهای کارگری را از سر گرفتند. در سال ١٣٧٨ بدنبال این تحرکات دولت خاتمی مقاولە نامەهای ٨٧ و ٩٨ سازمان بین المللی کار در مورد حق تشکل و قراردادهای دستە جمعی را مورد شناسایی قرار داد و هئیتی نیز از طرف سازمان بین المللی کار برای بررسی وضعیت تشکل و حق تشکل در قانون کار بە ایران آمد. این هئیت در جریان بررسی هایش وجود مادە ١٣١ از فصل ششم قانون کار را مغایر با مقررات مقاولە نامە های مربوط بە حق تشکل خواند و خواهان انطباق مادە ١٣١ با مقاولە نامە ها شد.

هئیت موسسان سندیکاهای کارگری کە در آن زمان دوران تدارک سازمانی خود را می گذراند و موفق شدە بود فعالین سندیکاهای مختلف را برای احیا سندیکاهایشان بە خوبی سازماندهی کند بدنبال پذیرش مقاولە نامە های مربوط بە حق تشکل در سال ٨٣ با صدور فراخوانی برای آغاز فعالیت رسمی فعالین صنفی و سندیکایی را بە مجمع عمومی خود فرا خواند تا در تنظیم و تدویین اساسنامە و آئین نامە اش شرکت کنند و بە عضویت آن در آیند. در این فراخوان علاوە بر آن هئیت موسسان ضمن انتقاد از دولت بخاطر تعلل در انطباق قانون کار با مقاولە نامە های ٨٧ و ٩٨ کە آنها را پذیرفتە بود، هئیت موسسان خواستار هر چە سریعتر این انطباق شدە بود.

در بخش دیگری از فراخوان، هئیت موسسان گفتە می شد "تلاشهای مستمر و آگاهانە فعالان صنفی – سندیکایی برای تحقق یافتن امر برقراری سندیکاها ادامە دارد... مطابق مادەی ١ پیشنویس اساسنامە هئیت موسسان سندیکاهای کارگری در برگیرندە فعالان کارگری اعم از شاغل در واحدهای مختلف تولیدی – خدماتی، کارگران بازنشستە و کارگران عضو سندیکاهای فعال و غیر فعال و فعالان شوراها و انجمن های صنفی کارگری ست کە داوطلبانە تاسیس و احیای سندیکاها را بە عهدە می گیرند و تا رسیدن بە این منظور(برپایی سندیکاها) کوشش می کنند". بدنبال برگزاری موفقیعت آمیز این مجمع کە برجستەترین فعالین سندیکایی در کنار دیگران در آن حضور یافتند، فعالیت های سندیکایی با برنامە ریزی و سازماندهی بسیار موثر با جدیت بیشتری و با استفادە از تجربیات فعالین با تجربە دنبال شد و نتایج بسیار خوبی هم بە دست آمد. اما این دورە هم دیری نپائید تحمل فعالیت سندیکایی حتی خارج از ظرفیت جناح اصلاح طلب رژیم چنانکە در تجربە از کار درآمد بود. آنها نیز پس از مدتی از عملی کردن مقاولە نامەها و تطبیق قانون کار با آنها سرباز زدند و از انجام آنها طفرە رفتند. مدتی بعد هم بار دیگر ایجاد محدودیت بر سر راە فعالیت های سندیکایی را اضافە کردند و اولین سندیکای کارگری محصول این دورە را بە شدت مورد تاخت و تاز قرار دادند.

خانە کارگر در آن مقطع یکی از موانع و مخالفان عمدە باز کردن فضای سیاسی و فعالیت سندیکاهای کارگری بود و ضمن مخالفت شدید با دولت در این خصوص هر گاە کە فرصت می یافت از حملات فیزیکی برای برهم زدن جلسات سندیکاها و بخصوص سندیکای واحد دریغ نمی ورزید. برای آنها از سرگیری فعالیت های آزادانە سندیکایی حکم پایان کارشان را داشت. پس از اینکە حسین کمالی از وزارت کار برکنار شد حملات آنها بە دولت خاتمی و سندیکاها نیز تشدید شد. نمونە هایی زیادی از فعالیت های ضد سندیکایی آنها در آن هنگام در خبرگزاری ایلنا منتشر می شدند کە میزان دشمنی شان با سندیکاها و مشارکت در سرکوب آنها را نشان می دهد.

بعنوان نمونە در ١٠ دی ١٣٨٤ در مطلبی کە توسط یکی از اعضای خانە کارگر با عنوان "حمایت از سندیکا، سوال برانگیز است" منتشر شد، نوشت:" نمایندە کارگران تهران گفت؛ سندیکا از سوی گروە های ضد انقلاب و بیگانە حمایت شدە و بنابراین جای تعجب دارد کە چرا برخی مسئولان با گفتگو با این گروە ها بر مشکلات دامن می زنند... مطابق قوانین ما سندیکا بعد از انقلاب غیر قانونی بودە... حمایت برخی وزارت خانە ها از فعالیت اعضای (سندیکاها)... سوال برانگیز است... شوراهای اسلامی کار طبق قانون کار برخاستە از جامعە کارگری کشور است" این تنها مشتی از خروار فعالیت های ضد سندیکایی باند حاکم بر خانە کارگر در دورە خاتمی و شروع فعالیت های سندیکایی است.

*در شمارە بعدی این بحث را پی می گیریم.

** عکس: شورش مردم اسلام شهر در زمان برنامه های تعدیل رفسنجانی

 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید